Царицата на лютеницата избират в Куртово Конаре

„Царицата на лютеницата” ще бъде избран тази събота в пловдивското село Куртово Конаре (Община Стамболийски), като конкурсът е само за домашно приготвени лютеници от местни производители. За участие се приемат само бурканчета със ситно-смляна традиционна лютеница, която ще бъде дегустирана от професионално жури.

Сред претендентите за първото място е и англичанинът Скот Ламбоу, който от 13 години живее в собствена къща в Куртово Конаре и твърдо е решил през тази година да премери сили и умения за приза „Царицата на лютеницата” с най-големите местни майстори, които пазят в тайна своите рецепти и ги предават само в рода си от поколение на поколение. Победителят в конкурса „Царица на лютеницата” и неговите подгласници ще бъдат обявени в събота в 15.30 часа, като тази надпревара е само една от многобройните по време на деветото издание на Празника на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти „Куртово Конаре Фест”.

Тридневното събитие, което се организира от местното народно читалище „Любен Каравелов – 1897 година” със съдействието на Кметство Куртово Конаре и Община Стамболийски, се открива този петък в 13 часа с подреждане на щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни и художествени изделия от Куртово Конаре и региона, както и с фотопленер и пленер за художници. Програмата за първия ден на фестивала предвижда прожекция на българския филм „Истории като на кино”, откриване на тематични изложби, концерт с участието на Стефан Вълдобрев, Огнян Видев, Геш и афтър парти. Кулминацията на фестивала ще бъде в събота, когато гости от страната и чужбина ще могат да опитат и да закупят местни кулинарни произведения, приготвени от куртовска капия, куртовски розов домат, царски боб, ябълка куртовка и др.

Те ще могат да се научат как се прави вкусна лютеница, доматена супа и традиционни местни храни, а децата ще се включат в работилниците за изработка на кукли от царевична шума, оцветяване на глинени фигурки, рисунки с пясък и др. Вечерта всички ще се хванат на хорото или ще гледат надиграването на танцови състави от региона и ще слушат етно концерта с участието на 21 музиканти от различни държави. „Куртово Конаре Фест 2017” продължава и в неделя с демонстрации, конкурси, игри, състезания, творчески дейности и забавно детско шоу. Преди закриването на фестивала ще бъдат връчени награди за най-голям домат, най-атрактивен щанд, най-красива кукла, изработена от домати, чушки и други плодове и зеленчуци, най-голям червен, жълт или зелен пипер, най-вкусни домашни консерви от зеленчуци и най-вкусни традиционни ястия в различни категории и най-добра тематична фотография.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България