ЕК със съвети към бизнеса как да се подготви за Брекзит

Министри тачат Николай Хайтов

Прокуратурата обвини 60-годишния шофьор, карал автобус пиян

Груевски във фейсбук: Продължава политическото преследване срещу мен

Министър Ангелкова в Сърбия: Да промотираме Балканите като туристическа дестинация България е страна партньор на 41-ия Белградски панаир на туризма

Взломиха магазин за компютри и телефони в Търговище Ударът е извършен за секунди от професионалисти

България и Македония ще честват заедно цар Самуил

Фандъкова стана „Доктор хонорис кауза“ на Медицинския университет (СНИМКИ) 21 млн.лв. дава Столичната община за здраве

Столичните социалисти ще отбележат Деня на защитника на Отечеството

Великобритания отбелязва напредък в преговорите с ЕС, заяви говорител на Мей

5 г. затвор за източени дебитни карти

Кметът на Бургас представи нови специалности в гимназиите пред бизнеса Ремонт на самолети и електрически автомобили

ЦИК: Продължаваме подготовката за евроизборите Нашият състав също започна два месеца преди предходния вот, припомни говорителят Камелия Нейкова

Осъдиха стриптийзьорка, обрала немски турист

Грешник за „Левски“ свири дербито

“Царските имоти” и претенциите на Кобургите Заведените дела от Симеон в Страсбург са антибългарска проява, засягаща както интересите на България, така и нейния международен авторитет

През 1990 г. в интервю за „Всяка неделя“ Симеон Борисов Сакскобургготски на въпроса на Кеворк Кеворкян „Материални претенции към България имате ли ?“, троснато отговаря : „Как тъй, в собствената си страна, не! От мене това нещо няма да видите! Независимо от какви обстоятелства, обстановки и становища.“
Изглежда тази високоблагородна позиция, заявена пред българския народ, че няма никакви претенции към „собствената“ му държава, не струва пукнат грош. С встъпването си в длъжност на премиер, ръководеното лично от него правителство, по негово искане му връща дворците „Царска Бистрица“, „Ситняково“ и „Саръгьол“. Кметът на София Стефан Софиянски пък му връща двореца „Врана“.

След рухването на мита за „800-те дни“, през които Симеон ще „оправи“ България, и ще прибере крупни имоти на стойност стотици милиони лева, собственост на българската държава, българският народ разбра, макар и с известно закъснение, че „величеството“ от Мадрид не е никакъв месия, а най-обикновен политически шарлатанин. Очевидно, стреснати от последиците, които може да има „далаверата“ с „царските имоти“, управляващите прехвърлят въпроса за имотите на съда. Заведените от държавата дела срещу Сакскобургготски за имотите „Ситняково“, „ Кричим“, „ Саръгьол“ са спечелени и на трите инстанции. А ищецът – Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), т.е. Държавата, спечели на две инстанции делата за двореца „Царска Бистрица“ и бившето стопанство на УБО край „Врана“. Все още на първа инстанция няма решение по иска за двореца „Врана“ и за 16 500 дка гори в Рила.

Въпреки нереформираната съдебна система, и острите критики към нея, трябва да се отбележи, че съдебните състави, гледали делата за въпросните имоти, проявяват изключителен професионализъм, задълбоченост и обективност. Позовавайки се на многобройни документи и доказателства, съдебните състави на всички инстанции са категорични: „Царските имоти“, т. е. дворците са строени върху държавна земя, със средства на държавата и като държавна собственост не са продавани или дарявани на монархическите особи, а са им предоставени единствено за ползване като държавни глави. Видно е, че при съдебните процеси по делата на всички инстанции не е упражняван никакъв натиск върху съда при постановяването на неговите решения.
Очевидно, като „достоен“ наследник на Кобургите, които не са изпитвали не само симпатии, но и уважение към българския народ, Симеон отказва да приема решенията на българския съд и завежда дела срещу България пред международния съд в Страсбург. Тази крайно груба антибългарска проява засяга както интересите на България, така и нейния международен авторитет. Тя обаче за пореден път затвърждава мнението на българите за зловредната роля на Кобургите, управлявали българската държава и нанесли безкрайни страдания и непоправими вреди на българския народ.

За да получи българската общественост по-пълна представа за „царските имоти“, налага се да се припомни кой е техният „наследодател“. Възможно ли е той – един небогат монарх, само за по-малко от две десетилетия да построи седем двореца и няколко ловни хижи? Цялата историческа – българска и чуждестранна и мемоарна литература, оценява управлението на Кобурга Фердинанд като изключително пагубно и разрушително за България. А политиката му по време на трите войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, като предателска, т.е. провеждана изключително в интерес на агресивните амбиции на Германия за сметка на българските национални идеали. Безпрецедентната възможност за обединение на българския народ е престъпно проиграна. Въпреки огромните жертви извън територията на българската държава, остават около 40% от българските земи и 35 % от българите.
Освен некадърното му и престъпно управление, многобройни факти и документи свидетелстват за друга особено характерна черта на Фердинанд. Изключително разточителният му начин на живот. Наред с безкрайните балове, приеми, скъпоструващо строителство и поддържане на седемте двореца, които са повече от тези на императорите на големите държави, Фердинанд харчи огромни държавни средства и за честите и продължителни задгранични пътувания. Според българската преса почти една трета от времето на управлението му той е отсъствал от България. За тази неукротима страст към безцелни пътешествия и пилеене на огромни средства на българската държава са закупени 17 луксозни вагона. Това смайва дори богатата Европа. При едно от поредните пътувания във Франция през 1910 г. френският печат е шокиран не от визитата на монарха, а от помпозността на посещението му. Париж до този момент не е виждал такава дълга влакова композиция от 12 луксозни вагона и още толкова вагони за обслужващия персонал, кухнята и няколкото автомобила.

Дори Първата световна война не укротява жаждата му към безцелни пътешествия, развлечения и дълги пребивавания в Германия и Австро-Унгария. Парадоксално, но факт е, че в края на 1916 и началото на 1917 г. той изкарва там няколко месеци, през които се забавлява. В същото време няколкостотин хиляди български войници се сражават, гладуват, студуват и умират по бойните полета.
Още по-фрапиращо е, че по време на войната Фердинанд привиква при себе си в чужбина главнокомандващия българската армия генерал Никола Жеков. Вместо да бъде на фронта, генералът изпълнява заповедта на царя, като със специална влакова композиция минава над 1000 км, за да му „докладва“. За Фердинанд България е една скучна за живеене страна. За да разнообрази „скучния“ си живот дори по време на най-критичния период от войната, жаждата му към развлечения и показност продължава. През май 1918 г. австро -унгарският император Карл с многобройна свита е на посещение в България. Тази визита предизвиква гнева на българската общественост и затова при завръщането на императора от Пловдив са изпочупени стъклата на вагоните на влака. В още по-драматичен момент – месец септември 1918 г., когато българската армия води кръвопролитни боеве с армиите на Антантата, българският монарх посреща височайши гости – баварския и саксонския крал. В двореца се устройват пищни пиршества, а царят нарежда дори да се изтеглят две роти от фронта, за да отдадат военни почести на германските величия. Само няколко дни след този безумен бляскав церемониал България капитулира. Впрочем през 1887 г. Фердинанд пристига в България с шест куфара, а през ноември 1918 г. се връща в Германия с багаж, натоварен на две дълги влакови композиции.
Освен огромния фактологически материал, който доказва реалния собственик на „царските имоти“ – държавата, изнесените кратки данни разкриват същността и характера на „наследодателя“ – Фердинанд. Крайно наивно и несериозно е да се допусне, че човек, който ненавижда българския народ, за който България е една скучна страна, ще инвестира толкова средства в строителството и поддържането на седем дворци. Още повече, че за него „българските министри са селяндури, генералите – тъпаци, а българите – крадци.“

В поведението и манталитета си Фердинанд и внукът му Симеон не се различават. Идването и на двамата в България – единият като монарх, а другият като премиер, е продиктувано от един и същи мотив. Да използват властовите си позиции за сериозно облагодетелстване, осигуряващо им паразитното и охолно съществуване. Разликата между поведението на двамата – дядо и внук е, че Фердинанд не обещава при пристигането си в България през 1887 г. нищо, освен да царува. Внукът Симеон обаче даде сериозни обещания, които се оказват чиста лъжа.

Крайно време е да бъде разсеян и мита, който се насажда от някои среди за „големия международен авторитет на Симеон“. Както е известно, дори като премиер на България, той не впечатли никого на международната сцена. България обаче плати, за кой ли път по време на управлението на поредния Кобург, т.е. загуби милиарди лева от криминалната му приватизация.

Елиминирането на съдебните решения от страна на изпълнителната власт е не само недопустим акт срещу правовата държава и тежко престъпление, засягащо интересите на българския народ, но и деяние, което историята няма да прости. А нейната присъда е не само най-тежка, но и без давност.

*Авторът е преподавател по международно право и международни отношения

Редакцията на „Труд” е готова да публикува и други мнения по темата за “царските имоти”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (24)

 1. Доценте,доценте…………..Жалки писания на човек с ограничени умствени възможности……………

 2. хе, коментарът е излишен – слаб политически и правен анализ. Впрочем, да не забравяме, че Фердиданд(тъй като става дума основно за него) е ЕДИНСТВЕНИЯТ поел риска да се коронова като княз на Съединена България. Ако не беше се съгласил(вярно и заради способностите на Стамболов) днешна България отдавна щеше да е разпокъсана. Иначе грешките през МСВ, ПСВ и ВСВ са ясни, но едва ли само Короната има вина.

  1. питай защо съвременниците му никога не са го допуснали да се върне обратно в България…
   аман от олихофрени.

 3. Не случайно нашите родители и деди ненавиждаха монарсите ни, довели България до неизброими страдания и човешки жертви. Вън тези боклуци от България и дано по-скоро ги забравим!

 4. симеон като легитимен наследник на дядо си фердиданд и на баща си лорис трябва да поеме ниготшвнша им абанс и да съдебната материална политическа отговорност за нанесениет от тяхи него огромни загуби на страната да бъде изправен пред съде за тези деяния да му се отнеме българското гражданство и да бъде изгонен от страната ограбена от дядо му баща му и него- балканската 1 и 2 световна воина и провеждания кървав терор народа ни няма да забрави

 5. Гражданинът Сакскобурготски няма право на имотите предоставени на царската фамиля за ползване, когато сме били монархия. Ние сме РЕПУБЛИКА! Да сте чули наследниците на австрииската или френската корона да имат претенции!? Въпреки , че са местни и управлявали поколения!! Ако Сакскубурготски иска активите, трябва да вземе и пасивите от управлението защото те са резултат от решения на фамилята му, а имотите са от труда на народа, а не от трудови спестявания.

 6. В България справидливост няма.. много са наточили заби за царските имоти. Царю не се занимавай с това прокълнато племе с надъхан комунистически
  манталитет. Потърси справидливост откъдето всички българи намират. Не се занимавай с простаци

  1. Още много трябва да лижеш царски задници докато ти уври главата. Защото дървена шопска от малко не увира.

 7. Този наследник на династия, що е правила 60 години от България европейска държава, не заслужаява нито педя българска гора, земя и небе. Всичкото негово е наше и ние ще си го ползваме като …. ъ-ъ-ъ собственост на министерския съвет. Зер, както е тръгнало, всеки от 80-те процента е потенциален министър.

 8. Не знам какъв доцент си,но това което го пишеш е писание на някой , който няма представа,за какво иде реч,на човек ограничен в собствената си извратена представа за българското общество.Мислиш си,че ние сме идиоти,нали ? Да,ама, неее…Какви глупости пишеш,че съденето на България е антибългарска проява ? Ами щом други като теб не им пука,какво следва,ако държавата загуби дело,кой плаща ит.н.И тези всички,които са осъдили държавата ли водят антибългарска кампания ? Първо те съветвам вземи българската история,и внимателно чети,и между редовете…Питам се… защо невежи хора изразяват мнение по въпроси,които не са в тяхната компетентност.

 9. Еврейската свиня от Мадрид да оди да се цани цар на еврейската кочина Израел. Какви претенции може да има това прасе към имоти, които са били на интендантството демек на държавата???

 10. Аз познавах човек, който е ескортирал тази пасмина дето се считат български царе, принцове и принцеси. разказа, че войниците, които са ескортирали влака гладували, защото еврейските свине не им давали храна. Наложило им се да изхвърлят песа на еврейските свине, за да ядат храната му. Това е отношението на еврейските боклуци към българите.

 11. Мончо да си ходи и да не проси чужди имоти или имоти на Българската държава. Може ли някой да каже, когато е дошъл дядо му цар в България с какво богатство е дошъл и какво е донесъл на България? Говори се, че бил дошъл с един куфар и бил бедняжка, какъвто е сега мончо просяка:)) цар-хахахах Доколкото ни е известно живота на целокупното българско население от този период е бил доста беден. Знаем от разкази на Мама и Тате и др. по-възрастни хора. Може да е имало 20% живеещи добре, но това не прави България просперираща страна и добра Родина за народа. …. както е и сега …А и кога и наследниците на Тато ще си получат имотите? Освен това се появи съобщение, че са идентифицирани наследниците на Хан Аспарух и те си искат земите..Некой друг наследник да иска нещо?..Ние сме праправнуци на Цар Самуил:) и също ще трябва да си поискаме нещо. Да не говорим, че са ни взели чудесни плодородни земи имоти в Гърция. Селото на Мама е на няколко километра от сегашната гръцката граница..Не може само на едни да се дава, нали?

 12. Династията на Кобургите е едно от главните проклятия на бг-народ. Другото не искам да го назовавам, защото е отделна тема на дискусия. Затова независимо как ще приключи казуса с „царските“ имоти трябва на всяка цена тоя „цар“ да изчезне от бг-история, защото се задава Борис Четвърти, а той може да се окаже по-голяча ламя и от Борис Трети. Да не забравяме, че въпросният Борис Трети е авторът на два кървави преврата, присъединил е Б-я към хитлеровия райх,обявил е война на Англия и Америка, докарал е американските и авглийски бомбардировачи над София, мотивирал е създаването на антисемитските закони, с което докарал Съветските войски в Б-я.

 13. Да допълним – за какъв “казус“тук става въпрос изобщо, защото в случая на мончо е абсолютно Ясно, че той няма НИКАКВО правно основание да иска български земи, като собствени, дадени едно време на царя на България, чиято длъжност е била заемана от дедо му:) по силата на служебното му положение, а не като лична собственост. Не случайно една доста добра специалистки в правосъдната ни система, която, освен че е минала по всички стълби на правосъдието е била и дългогодишен преподавател в Юридическия, каза, че около 40% от делата в българския съд е трябвало веднага да се отхвърлят като несъстоялтелни..без никаква правна основа. Знаем много добре това, защото и при нас тече подобен случай вече трета година. Имаме само голи твърдения, базирани на голословните – Тошо каза, Мара рекна – никакви документи:)))..Така че мончо хмм “казус“е повече от ясен. иска да вземе парета, които не му принадлежат, ако мине номера. И ги иска не толкова за себе си и съпругата си респ 81-86 г, а за децата си, които са пословични тунеядци и любители на яхти, пътешествия, но не обичат да работят, а и си знаят, че с работа много паренца не се печелят:))), нали?

 14. Драскачи с промити мозаци, Да приемем ,че вашите
  юридически клаузи са неплокатими. Тогава защо
  сте недоволни и гръмко налагате мнението за предателство на царското семейство защото всеки
  вългарин търси справидливост от EU. Зощо не проститирате срещу крадлата председател на
  БСП/БКП настаната Нинова , която е горда с доказана
  вече кражба от $ 2 000 000
  Да аз си пия хапчетата,които не са малко а вие живейте в калт, която само газите и никакъв
  да я почистите!!!!

  1. Събрал една торба несвързани изречения и ги издъмпвал… премина ли ти кризата?! Иди за по силни хапове, че тези явно не помагат срещу деменцията…

 15. Уважаем Шопе, не ни излагай молим:) По линия на тате и ние сме шопи:) Ама истински:) А нека молим не се обиждаме на хмм “драскачи“хахаха. Ние не налагаме лични мнения, а факти и то, облечени в закон. А може и да сме недоволни, защото виждаме, че някои т.нар. политиханци и партийчки се опитвата да нарушават много нагло законите, на които ние честните хора се подчиняваме. Нека мончо търси “справедливост“ в eu. Само че трудно ще я намери, защото, ако му дадат на него държавни имоти, то тогава всички наследници на монархични тунеядци (царе, крале, кралици, принцеси, принцове) ще хукнат да искат държавните резиденции, които са били предоставени на техни роднини даже преди векове. А ние разбира се не сме доволни нито от бсп, нито от гроб, защото сме поддържници на друга форма на управление, не на лакоми партийчки или монарси:) Поздрави от Шопландия:)!!!

 16. Защо никой не се върна назад и разрови архивите как „царя“ на българите фердинанд е придобивал имотите и колко е плащал за тях? След съединението на България „царя“ е обикалял из България включително и Родопите. Оглеждал е горите и също правил опити да „закупи“ общински гори като на кметовете е раздавал ордени и отличия за „заслуги“ към княжество България или закупи на занижени цени. Такъв случай има в Батак. Батачани са отказали, но след обявянето на независимостта на България на 22.09.1908 година на 8 НОЕМВРИ 1908 царя одържавява частните гори и принуждава собствениците да заплащат за нещо, което е закупено и притежават нужните документи за собственост. Също така често си задавам въпроса: Как след изгонването на кобурга стана един от най-големите дарители в Европа????

 17. Товарищи драскачи, със злобните си драскания
  доказвате , че сте истински лумпени с примитивни
  мозаци. С неописуема радост приемате решенията
  на мутренските съдий, защото едно нормално,
  с виликолепни достойнствоа семейство е унизено
  от престъпен български съд. Злобеете като. истински диваци, зощото иска да потърси справидливост от нормални съдилища ….
  Има ли по-голямо крадци и бандити от комунистите
  като кретена Vanu Duchku

 18. цензурчо много обидни думи в речника не означава добро домашно възпитание, дори и царска кауза да защитаваш. Но явно не осъзнаваш колко „царя“ е цар, и имотите царски, ако са построени за истински царе със средства на народа, нека да се ползват от царя, ама къде е той, или кой е той. Нали твоя цар с великолепно семейство, и с достойнства да се представя като такъв, а не днес премиер утре цар. Злобееш като истински дивак бе копеле, с примитивния си мозък не осъзнаваш че със злобните си драскания най лумпенски злепоставяш институцията на истинския цар за който са построени тия дворци, и предоставени тия величествени имоти. Явно не знаеш фердо, дядо му на симиончо как пристига с едно куфарче багаж, а си отиде с вагони пълни като царска персона. Ами как беше изпратен от комунистите симончо, само с куфарче ли в ръчичка. Много ти е бедна фантазията защо само чичо му бе осъден от Народния съд на смърт, а момчето симончо оцеля, и като порасна с кого в коалиция беше премиер, и защо с тия които плюеш като крадци, бандити, и комунисти? И не знаеш ли Народен съд е имало не само в България, и че Той е съдил всички от кликата Рим-Берлин-Токио като виновна страна за многото жертви през ВСВ, и сега царски дворци… ади бе, стига сте ни занимавали с тоя измислен цар и потеклото му?!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.