Цар Симеон II бе на двудневно посещение в Истанбул

Цар Симеон II и царица Маргарита посетиха град Истанбул на 18-ти и 19-ти ноември 2017 г., съобщи прессекретариатът на Н.В. Симеон II.

Поводът за тяхната визита беше 90-годишният юбилей на г-н Димитър Атанасов, дългогодишен член на настоятелството на българската църковна община в Истанбул. Техни Величества, заедно с Н.Св. Вселенският Патриарх Вартоломей, бяха почетни гости на вечерята, която се състоя в хотел “Конрад”. На тържеството присъстваха дипломати, представители на турския бизнес, висши християнски духовници, както и г-н Йордан Динев, предприемач, спомоществовател и близък на семейството на г-н Атанасов.

Негово Величество поздрави за рождения ден г-н Димитър Атанасов, когото познава от дълги години и цени големия му принос в дейността на българското настоятелство. От 45 години то полага грижи за метоха и желязната църква “Свети Стефан”, за екзархийския дом, българските църкви в Одрин. С личното съдействие на г-н Димитър Атанасов е ремонтирана желязната църква, преди две години е открито първото българско неделно училище в Турция. В речта си Негово Светейшество Вселенският Патриарх подчерта: “Всяка държава би искала да има такива чеда като Вас”. По време на визитата си Техни Величетва посетиха Теологическата семинария на Цариградската Вселенска Патриаршия на остров Халки, придружени от г-н Димитър Атанасов, съпругата му и г-н Йордан Динев.

Тя е основана в далечната 1844 г. и в нея са получили своето богословско образование и български духовници, сред които първият екзарх Антим I, който е бил и ректор на семинарията. Техни Величества бяха посрещнати от игумена Н.Впр. митрополит Елпидофор и братството с тържествен камбанен звън. След като разгледа училището, Царят сподели с домакините си колко е впечатлен от богатата колекция редки и старинни книги, които се съхраняват в библиотеката. Сред ценните ръкописи има и такива на български език.

Коментари

Задължително поле