Цацаров: Има турски гражданин, спрямо когото е приложен законът

Сотир Цацаров

Няма изгонен от ДАНС, има турски гражданин, спрямо когото е приложен законът. Причината е защита на националната сигурност. Известно ми е всичко, което е осъществено от службите на ДАНС, осъществено е в пълна координация и с нас, каза главният прокурор Сотир Цацаров по случай оповестената от ДАНС и МВР по-рано днес информация.

„Смятам, че в конкретния случай председателят на ДАНС си е изпълнил задълженията. Мисля, че по същия начин следва да бъде постъпвано по отношение на всички други лица, които по същия начин действат в тази обстановка. Не става дума за предизборна обстановка или влияние и политически стремежи. Става дума за националната сигурност на страната. Не за бежанците, става дума за действия срещу националната сигурност, за действия срещу териториална цялост на страната и всичко друго“, обясни Цацаров, цитиран от "Фокус". Той прогнозира, че ще има и други подобни случаи.

„За това отговаря председателят на ДАНС, но можете да сте сигурни, че това, което те правят, по моите разбирания, е напълно в интересите на закона и страната. Не може да се позволи в тази обстановка на първо място да се осъществява посегателство върху свободата и начина, по който протича предизборната кампания. Не може да се позволи в тази обстановка друга държава да осъществява намеса, която е насочена не в интерес на българския национален такъв“, допълни той. Според него институциите в това отношение са напълно единни.

"Председателят на ДАНС за мен си е свършил работата“, коментира той. Според него тя е резултат от комбинирани усилия на институциите. „Мисля, че този пример няма да остане единствен, ако нещата продължават в тази насока. Не мога да дам каквито и да е повече подробности. Запознат съм с цялата информация, но тя е класифицирана. Отправете въпросите към ДАНС. Нямам право да дам каквато и да е повече информация", добави той.

"Тази предизборна кампания е по-различна с оглед на субектите, които участват в нея. Но не мога да кажа, че тя е по-различна от гледна точка на някои форми на намеса. Трябва да е ясно едно – изборите в България са избори, които трябва да бъдат решени от българските граждани. Това са избори, които трябва да са решени и резултатът, от които трябва да бъде плод на свободната воля и гласуване на българските граждани. Те не могат да бъдат решени и няма да се позволи да бъдат решени с външна намеса“, коментира още Цацаров.

По думите му трябва да се отчита ситуацията, в която се намираме – в международно и географското положение. „Трябва да отчитаме, че сме заинтересовани от добри отношения с нашите южни съседи. Но цената на заплахата от това, което може да ни се случи, може би не трябва да бъде цената на това, което ни се причинява. Държавата не може да гледа безучастно на това“, каза още главният прокурор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право