Цацаров и Слави се срещат днес в Съдебната палата

Цацаров и Слави ще обсъдят делата за референдума, образувани по жалби на шоумена.

Главният прокурор Сотир Цацаров ще се срещне днес със Слави Трифонов в Съдебната палата. Срещата е по покана на шоумена, а поводът – жалбите за нарушения, свързани с референдума на 6 ноември.

В допитването по инициатива на “Шоуто на Слави” имаше 6 въпроса, но Конституционният съд спря половината и останаха три – искат ли депутатите да се избират с мажоритарна система в два тура, подкрепят ли задължителното гласуване и намаляването на субсидията на партиите. Около 12 000 гласа не стигнаха, за да стане резултатът от референдума задължителен. Екипът на Слави обвини ЦИК в манипулации и подаде в съда жалби. Наскоро тричленка на Върховния административен съд остави без разглеждане една от тях с мотив “липса на правен интерес на Трифонов”. Тя е за открити несъответствия в 345 протокола, които ЦИК прегледа и обяви, че гласовете от тях не биха повлияли на прага на задължителност на вота.

Пред ВАС виси и друго дело – срещу решението на ЦИК, с което са обявени резултатите от допитването. То е по жалба на организаторите на подписката за референдума и е спряно по тяхно искане до приключване на спора за несъответствията. Слави и Цацаров ще поговорят по казусите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. “несъответствия в 345 протокола” – винаги могат да ти ги пробутат. Те са царе в тази материя.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.