Какво да правим с дете, което се буди в 4 ч през нощта

Рибари в Силистра се оплакват от тормоз на румънски граничари

УНИЦЕФ: Едно от всяко седмо дете в света не е ваксинирано

Репортери без граници: Омразата към журналистите, която се засилва в Европа и САЩ, е заплаха за демокрациите България е на 111 място по свобода на печата

Евростат: Всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност

Тръмп нарече Ким Чен-ун „много отворен“ и „много почтен“ човек

Най-малко 10 загинали при пожар в нелегален нефтен кладенец в Индонезия

Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Цацаров обяви референдума за задължителен (обзор)

Главният прокурор Сотир Цацаров отсече, че трите отговора “Да” на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, правят решенията му задължителни. Това става ясно от писмо на държавен обвинител №1 до инициативния комитет, организирал допитването.

„Ако 2 509 864 българи с избирателни права подкрепят мажоритарен избор на народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, значи е дошло време за промяна в изборните правила. Ако 2 516 791 граждани са казали „ДА” на това, държавната субсидия за политическите партии да се определя по правилото „един глас – един лев”, значи тази субсидия не може вече да е единадесет лева на действителен глас. Нещо повече, поставя се въпросът нужна ли е въобще такава субсидия за партиите от страна на държавата. В случая броят на участвалите в гласуването (близо 3,5 млн.) и броят на отговорилите с „ДА” (близо 2,5 млн.) сам по себе си прави резултатите от референдума задължителни за парламентарно представените партии и изисква съответни действия за осъществяването им“, се казва в писмото. Главният прокурор признава, че резултатите от референдума са заличили изцяло скептичното му по принцип отношение към тази форма на пряка демокрация. „Със или без недостигащите според ЦИК 12 027 гласа трите „ДА” станаха задължителни. Отричането на този извод, или дори само забавянето му за неопределено време, означава игнориране на пряко изразена народна воля“, твърди още Цацаров. Според него това обаче не би довело до нищо добро за държавата ни.

В края на миналата седмица Слави Трифонов се срещна с главния прокурор заради подадените жалби за отмяна на резултата от референдума. Шоуменът предаде на Цацаров папка с изборни нарушения, свързани с референдума.

Главният прокурор съобщава, че подадените сигнали са пратени по компетентност на Върховната административна прокуратура и „изложените доводи ще бъдат внимателно отчетени при формиране на позицията на представителите на прокуратурата“. В писмото се посочва, че обект на отделна проверка ще бъдат и “всички твърдения за допуснати нарушения при провеждане на референдума”. Цацаров все пак отбелязва, че компетентен за произнасяне по резултатите от национален референдум е единствено Върховният административен съд.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

    1. Абе ти добре ли си? “Слави играе за Борисов”…? Слави не понася Борисов.

  1. Вьреме е да играе голямата Метла. Боклуци, които не зачитат волята на народа са родоотстъпници и проводници на други интереси. Да влезем в Еврогейската зона, няма допитвае, да влезем в НАТО, няма допитване, сега за 1 лев не уважават фсувррена. Тези са за ешафода . ! .

  2. И Бай е прав:) Никакви пари за партии и депутати. Никакви пари за разните мафии, които са се самозабравили. Не може един човек да получава 260 лв пенсия и да плаща ток/парно за 1 стая 200 лв. как ще оцелее с останалите 60 лв? Храна, лекарства, други консумативи, транспорт? Трябва да се влага някакъв разум в определянето на цените и заплатите/пенсиите, в противен случай се реже клона, на който удобно са се настанили паразити и тунеядци от последните 26 г.

  3. Този нещастник да си прочете законите преди да плямпа за задължителност 🙂

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.