Фандъкова: Правителството отпусна 151 млн. лева за реконструкция на централната градска част

Швейцария дари противопожарен автомобил на община Кресна

Полицаи спряха от продажба 350 кг захарни и шоколадови изделия с изтекъл срок на годност

Георги Икономов: Името Банско е разпознаваемо в Бурса и е предпочитана туристическа дестинация

Президентът Радев наложи вето на Закона за КТБ

Ферари има два рождени дни Ако беше жив, Енцо щеше да навърши 120 г.

Цветан Цветанов: Жаблянов се държа все едно е номиниран за председател на БСП

Корнелия Нинова: Искането за оставка на Валери Жаблянов е противоконституционно

110 депутати решиха оставката на Валери Жаблянов

Съдът отложи първото заседание по делото срещу Владо Плацентата

Арестуваха двама, ограбили казино и бензиностанция с пластмасов пистолет

Владимир Тошев: Ако изказването на Жаблянов не е комунистическа тирада и той не е дървена комунистическа глава, аз се извинявам

Пътни полицаи засякоха трима, обявени за издирване Единият е търсен от ГДБОП

Тежко е състоянието на момчето, паднало от прозорец в социален комплекс

Курсант Деница Иванова от НВУ е носител на наградата „Трети март” Отличието е левовата равностойност на 3000 евро

Цацаров обяви референдума за задължителен (обзор)

Главният прокурор Сотир Цацаров отсече, че трите отговора “Да” на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, правят решенията му задължителни. Това става ясно от писмо на държавен обвинител №1 до инициативния комитет, организирал допитването.

„Ако 2 509 864 българи с избирателни права подкрепят мажоритарен избор на народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, значи е дошло време за промяна в изборните правила. Ако 2 516 791 граждани са казали „ДА” на това, държавната субсидия за политическите партии да се определя по правилото „един глас – един лев”, значи тази субсидия не може вече да е единадесет лева на действителен глас. Нещо повече, поставя се въпросът нужна ли е въобще такава субсидия за партиите от страна на държавата. В случая броят на участвалите в гласуването (близо 3,5 млн.) и броят на отговорилите с „ДА” (близо 2,5 млн.) сам по себе си прави резултатите от референдума задължителни за парламентарно представените партии и изисква съответни действия за осъществяването им“, се казва в писмото. Главният прокурор признава, че резултатите от референдума са заличили изцяло скептичното му по принцип отношение към тази форма на пряка демокрация. „Със или без недостигащите според ЦИК 12 027 гласа трите „ДА” станаха задължителни. Отричането на този извод, или дори само забавянето му за неопределено време, означава игнориране на пряко изразена народна воля“, твърди още Цацаров. Според него това обаче не би довело до нищо добро за държавата ни.

В края на миналата седмица Слави Трифонов се срещна с главния прокурор заради подадените жалби за отмяна на резултата от референдума. Шоуменът предаде на Цацаров папка с изборни нарушения, свързани с референдума.

Главният прокурор съобщава, че подадените сигнали са пратени по компетентност на Върховната административна прокуратура и „изложените доводи ще бъдат внимателно отчетени при формиране на позицията на представителите на прокуратурата“. В писмото се посочва, че обект на отделна проверка ще бъдат и “всички твърдения за допуснати нарушения при провеждане на референдума”. Цацаров все пак отбелязва, че компетентен за произнасяне по резултатите от национален референдум е единствено Върховният административен съд.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

    1. Абе ти добре ли си? “Слави играе за Борисов”…? Слави не понася Борисов.

  1. Вьреме е да играе голямата Метла. Боклуци, които не зачитат волята на народа са родоотстъпници и проводници на други интереси. Да влезем в Еврогейската зона, няма допитвае, да влезем в НАТО, няма допитване, сега за 1 лев не уважават фсувррена. Тези са за ешафода . ! .

  2. И Бай е прав:) Никакви пари за партии и депутати. Никакви пари за разните мафии, които са се самозабравили. Не може един човек да получава 260 лв пенсия и да плаща ток/парно за 1 стая 200 лв. как ще оцелее с останалите 60 лв? Храна, лекарства, други консумативи, транспорт? Трябва да се влага някакъв разум в определянето на цените и заплатите/пенсиите, в противен случай се реже клона, на който удобно са се настанили паразити и тунеядци от последните 26 г.

  3. Този нещастник да си прочете законите преди да плямпа за задължителност 🙂

Отговорете