КАТ преброи 2536 ранени по-малко от лекарите Разлика с над 22% между данните на МВР и Министерство на здравеопазването установи Институтът за пътна безопасност

Забраниха играчките оръжия в пакистанска провинция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в неделя, 25 февруари 2018

Сняг и паднали дървета на Шипченския проход

Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

Цветанов в Сандански: Усилията на ГЕРБ са насочени към реализирането на успешни политики в местната власт

“Реал” се утвърди в тройката

Салах вкара 20-и гол с левия крак

Кметът на Търново представя в спортното министерство осъвременен проект за тренировъчно футболно игрище

Израелски сателит засне най-модерния руски изтребител в Сирия

“Херта” спря “Байерн” за рекорд

Десетки ранени и загинали при самоубийствен атентат в Йемен

Над 500 души са загинали при бомбардировките в Източна Гута за седмица

Загинал и седем пострадали в катастрофа край Сливен

Цацаров отговори на Трифонов: Трите „ДА” станаха задължителни

Четири дни след срещата на Слави Трифонов с главния прокурор Сотир Цацаров, на която водещият му предостави обемиста папка с изборни нарушения, свързани с референдума, от главна прокуратура изпратиха официален отговор. Документът е адресиран до Слави Трифонов в качеството му на председател и представляващ Инициативен комитет по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, съобщиха от екипа на шоуто.

Ето какво гласи отговорът на главния прокурор Сотир Цацаров:

“По повод подаден от Вас сигнал /вх. № 3614/05.12.2016 г./ Ви уведомявам за следното:
– Сигналът, ведно с приложенията към него, е изпратен по компетентност на Върховната административна прокуратура – на прокурорите, които участват в административните дела, образувани пред Върховния административен съд по жалби на Инициативния комитет срещу решения на ЦИК по резултатите от националния референдум. Изложените доводи в подкрепа на тези жалби ще бъдат внимателно отчетени при формиране на позицията на представителите на прокуратурата.

– На отделна проверка, в съответствие с правомощията на прокуратурата, ще бъдат подложени всички твърдения за допуснати нарушения при провеждане на референдума. Това обхваща както изложените факти в сигнала, така и тези, описани в множеството приложени жалби. Необходимо е да се отчита обаче, че единствено компетентен да се произнесе по въпроса за законността на резултатите от национален референдум е Върховният административен съд.

Според обжалваното от Вас решение № 4000-НР/11.11.2016 г. на ЦИК, на 06.11.2016 г. 3 488 588 български граждани са гласували в референдума. На практика, това означава, че всички те са взели пряко участие в решаването на поставените три въпроса. Оказва се, че този брой е недостатъчен, за да са изпълнени изискванията на закона и да бъдат приети предложенията, предмет на допитване.

Личното ми мнение е, че това не може да е оправданието, с което резултатите могат да бъдат подминати или забравени. Ако 2 509 864 българи с избирателни права подкрепят мажоритарен избор на народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, значи е дошло време за промяна в изборните правила. Ако 2 516 791 граждани са казали „ДА” на това, държавната субсидия за политическите партии да се определя по правилото „един глас – един лев”, значи тази субсидия не може вече да е единадесет лева на действителен глас.

Нещо повече, поставя се въпроса нужна ли е въобще такава субсидия за партиите от страна на държавата. В случая броят на участвалите в гласуването /близо 3,5 млн./ и броят на отговорилите с „ДА” /близо 2,5 млн./ сам по себе си прави резултатите от референдума задължителни за парламентарно представените партии и изисква съответни действия за осъществяването им. Признавам, че тези резултати – дори каквито са в обжалваното от Вас решение, заличиха изцяло скептичното ми по принцип отношение към тази форма на пряка демокрация.

Със или без недостигащите според ЦИК 12 027 гласа, трите „ДА” станаха задължителни. Отричането на този извод, или дори само забавянето му за неопределено време означава игнориране на пряко изразена народна воля. Това, обаче, не би довело до нищо добро за държавата ни.”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Аз гласувах два пъти НЕ и на последния за субсидиите с ДА.
    Нашите гласове не се зачитат така ли?

  2. Ура!!! Трите ДА абсолютно задължителни. Особено последното. Как иначе комунистите ще плащат на троловете. Троловете рубли вече отдавна не искат. Само срещу долари.

  3. Спрат ли субсидиите на партиите и в частност на бесепето и присъдружните им цигански организации в бесепе лява провинция троловете ще могат да разчитат само на рублевите преводи, които напоследък са силно обезценени. Това не требе да се допуска. Как ще изкараме ромите да гласуват, ако не ги подплатим адекватно с кило гроздова и трийсет лева за здраве дето се казва. Това цацаров не го е предвидил и се изказва ей така неподготвен.

  4. И какво, аристократите в парламента продължават да се помайват. Никак не са доволни от поведението на електората и може би пак ще го накажат с мълчание.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.