Дипломира се първият випуск сестри и акушерки от шуменския филиал на МУ– Варна

Теменужка Петкова: Енергийната система на страната е стабилна и подготвена за зимата

Тиквен фестивал излъчи рекордьорки Кмет отгледа тиква 1,68 м

Вицепрезидентът Йотова в Страсбург: Неделните училища са най-успешната политика зад граница

Мъж вряза колата си в група хора в Холандия, петима са ранени

Арест за двама мъже след бягство от проверка и повреда на патрулка в Пловдив

Пръскат в Разград срещу мушиците

Пиян без книжка блъснал кола и избягал

Американските сили са се изтеглили днес от най-голямата си база в Северна Сирия

Красен Кралев: Нямам намерение да ставам президент на БФС

„Изумруденият скрижал” на Хермес

Пуснаха над 200 творби да се продават благотворително онлайн

Трима души са пострадали при катастрофа в Шумен

Цацаров поиска от Конституционния съд да изясни дали трябва да има колкото съдилища, толкова и прокуратури

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Конституционния съд искане за задължително тълкуване на разпоредбата на член от Конституцията, според който: „Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата“. Искането за тълкуване касае определянето на действителното съдържание на изискването на основния закон за съответствие между структурата на прокуратурата и структурата на съдилищата, предаде пресцентъра на обвинението.

В искането се посочва, че съдържанието на конституционната разпоредба е дискусионно, като са налице две основни схващания. Според едното, посоченото изискване следва да се разбира буквално – на всеки съд да отговаря съответна прокуратура, със седалище в населеното място, в което е съдът. Според другото разбиране, чл. 126 ал. 1 от Конституцията създава задължение да се гарантира функционалното съответствие между двете системи от органи на съдебната власт. Това означава да се осигури съответствие в нивата – районно, окръжно, апелативно и касационно, при спазване на законовите изисквания за родова и местна подсъдност, но без необходимост отговарящата на даден съд прокуратура да има същите район на действие и седалище.

Според становището на главния прокурор конституционното изискване по чл. 126, ал. 1 се отнася за функционално, а не за буквално структурно-организационно съответствие и не налага пълно съвпадение на седалищата и районите на действие на прокуратурата със седалищата и районите на действие на съдилищата. Този извод следва от различните законови функции и задачи, които имат съдилищата от една страна и прокуратурата – от друга. Конституционното изискване не може да бъде сведено до такова обвързващо задължение за идентичност в структурите на две отличаващи се системи в рамките на съдебната власт. То би било изпълнено на функционално ниво, и ако съответното на даден съд звено от системата на Прокуратурата на Република България не е обособено като самостоятелен орган на съдебната власт, а е част от него. По силата на това разбиране, териториалните прокуратури могат да бъдат оптимизирани чрез окрупняване и разширяване на района им на действие, без процесът за такава промяна на „съдебната карта“ да е предпоставен или свързан с аналогична промяна по отношение на съдилищата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Случаини престъпници няма във власта … Тяхната работа е , да пазят със зъби , и нокти , престъпниците които окрадоха България през тези 27 години , и да раздават присъди на робите във измамната България …. гнусна отвратителна измамна свиня .. цацаров … Всички боклуци които са във власта от 27 години са от едно котило .. БКП .. Нагли престъпници , нищо друго не са … Окрадоха българския народ за тези 27 години , место да са по затворите престъпниците които бяха във власта през тези 27 години , те раздават правосъдие на хорта които окрадоха и оставиха без никаква переспектива за нормален живот , няма работа , няма помощи , няма пенсий , е как да живеят хорта ….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.