Цацаров предлага консултации със САЩ по случая с Желяз Андреев

Днес е поискан арест на още четирима на същите основания, прокуратурата засега няма да ги задържа

Договорът за екстрадиция със САЩ предвижда консултации с американския Департамент по правосъдие във връзка с работата по отделни случаи и прокуратурата предлага българското правосъдно министерство да инициира такива консултации, обяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг по случая със Желяз Андреев.

На въпрос на "Труд" Цацаров отговори, че досега такива консултации по подобен случай не са били провеждани.

По-рано днес от МВнР съобщиха, че по разпореждане на премиера външният министър Екатерина Захариева ще покани на среща по случая американския посланик Ерик Рубин, а българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев ще поиска спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа Матю Палмър.

Цацаров обясни, че по принцип процедурата не предвижда избор от страна на прокуратурата и след постъпилото на 7 април искане държавното обвинение е било длъжно да задържи Желяз за 72 часа и да внесе искане за арест в съда.

Той обаче цитира постановлението на Окръжния съд - Добрич, което наложи най-леката мярка за неотклонение - подписка. Съдът е анализирал евентуалните аналогични разпоредби от българския НК и е направил извода, че на този етап и с представените до момента данни трудно би могло да се установи съставомерност на деянието на Андреев.

Съдът акцентирал също така, че временното задържане е за случаи, "нетърпящи отлагане". Съдът във Флорида, поискал екстрадицията, не е предприел никакви действия в продължение на две години, въпреки че е разполагал с информация за самоличността и местонахождението на Желяз. В този факт българските магистрати са намерили аргумент, че случаят не е неотложен.

Преди час от половина от МВР са постъпили документи от Интерпол, които изискват задържането на още четирима граждани - двама мъже и две жени, на същите основания, съобщи още главният прокурор. Стигнахме до извода, че на този етап прокуратурата не следва да пристъпва към задържане на лицата, обяви Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право