Цацаров: Прокуратурата проверява създаването на границите на НАТУРА

Партийна форма на управление, каквато схема е действала в Добрич, съществува и на други места, каза главният прокурор за "Суджук гейт"

"За мен Цветан Василев е единствено беглец от закона. Превел е на кантората зад океана 50 000 долара, а тя е лобистка". Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира опитите на банкера да използва закона "Магнитски" в САЩ.

Обвинител №1 на държавата беше в Каварна за откриване на обновената сграда на Районна прокуратура. До края на другата седмица се очаква да стане ясно до колко прокуратурата има основание да протестира заповедта за защитена зона „Калиакра“ пред Върховния административен съд (ВАС). В момента се извършва преценка на законосъобразността на заповедта за спиране на строителство и земеделска дейност в защитена зона „Калиакра“, както в цялост, така и в отделните пунктове, особено в сферата на земеделието и риболова.

Преди няколко дни Върховна административна прокуратура /ВАП/се самосезира по публикации в медиите и поиска копие на заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов, която предизвика протестите в крайморска Добруджа. Заедно със заповедта беше изискана и цялата документация за защитена зона "Калиакра", в т.ч. относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона, каза главният прокурор.

"Всъщност изискана е цялата документация по създаването на границите на НАТУРА 2000. Това се отнася до възлагането, предаването от неправителствени организации и приемането на готовия продукт, независимо колко далеч назад във времето е станало това", уточни Цацаров. Той препоръча на народните представители преглед на разпоредбите на няколко закона, а именно тези, които касаят биологичното разнообразие, опазването на земеделските земи и опазване на околната среда. Това следва да бъде направено и с оглед на съответствие с европейските директиви и да се прецени доколко преводът на директиви е коректен.

Главният прокурор съобщи, че делото срещу бившия депутат Живко Мартинов, известно като "Суджук гейт", ще бъде внесено в края на месец октомври или началото на ноември. Това ще е първото дело в специализирания съд, което ще се гледа по новите промени в НПК.

Цацаров посочи, че партийна форма на управление, каквато схема е действала в Добрич, съществува и на други места.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България