Цацаров: Текстовете за тайния арест трябва да важат само за тежки престъпления като тероризъм и организирана престъпност

Труд/ архив
Сотир Цацаров

Сотир Цацаров заяви пред БНТ, че текстовете за т.н. 48-часов таен арест, трябва да важат само за тежки престъпления като тероризъм и организирана престъпност. Според обвинител номер 1 не може да се ограничи уведомяването на най-близките от семейния кръг и на адвокатите на задържания.

"Ако сега, това вето послужи за прецезиране на разпоредбата, тя ще работи. Ако на това вето се реагира на инат - вето - гласуване - преодоляване, пак казвам - не браня нито президент, нито парламент, аз разсъждавам от правна гледна точка. Тогава нещата не биха били никак добри", заяви Цацаров.

Сотир Цацаров подчерта, че в последния си мониторингов доклад Европейската комисия е възприела предложението му да се създаде система за търсене на наказателна отговорност от тримата големи в съдебната власт.

В Министерството на правосъдието вече се подготвят промени в Закона за съдебната власт, които да осигурят това.

"Мисля даже, че през 2019 година те ще бъдат реалност. Това, ако се случи, ще срути още един мит за недосегаемостта на главния прокурор", заяви Цацаров.

По повод предстоящия през следващата година избор на нов главен прокурор, той обясни, че нито може, нито ще посочва своя наследник на поста и предрече гореща надпревара.

А за себе си каза, че няма амбиции да става председател на Върховния касационен съд и член на Конституционния съд.

Убийството на Виктория Маринова в Русе обвинител номер едно определи като най-запомнящото се за него от отиващата си година: "Това убийство, това престъпление, бих казал в личен план, а и в план, който е свързан с работата на моите колеги, пряко ангажирани с това, може би е най-голямото ни и най-силно изпитание, включително и на психиката и на професионализма през изминалата година".

Цацаров е категоричен, че убийството не е свързано с работата на Виктория Маринова като журналист.

"Там са проверени всички версии, няма, ама повярвайте, няма абсолютно никакво съмнение, че убийството е свързано с професионалната й дейност", заяви главният прокурор.

По отношение на споровете около това дали трябва или не да бъдат в ареста бившата кметица на Младост Десислава Иванчева и другите подсъдими по това дело последната дума ще има Апелативния съд. Условията в арестите за всички задържани са еднакви.

"За това, ако трябва да бъдем обективни, не трябва да бъдем лицемерни. Трябва да кажем, че българските затвори и българските следствени арести са в ужасни битови условия. И тези ужасни битови условия не са само за Иванчева", каза още Цаццаров.

Коментари

Задължително поле