Евролидерите обсъждат днес Брекзит и бюджета на ЕС

Как се храни Брад Пит

Състоянието на Стефан Данаилов остава критично

Камарата на представителите в САЩ осъди изтеглянето на американските войски от Сирия

Балъков потушил скандал на полувремето

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британска телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Цачева води с 5 пункта пред Радев, Калфин почти застига Каракачанов

Кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева и Манушев водят с около 5 пункта пред кандидатите на БСП Румен Радев и Илияна Йотова за първия тур на президентските избори. При евентуален балотаж между тях силите към този момент са практически изравнени. Същевременно подкрепата за Ивайло Калфин почти достига тази за Красимир Каракачанов.

Това сочат данните от националното представително изследване на Института за модерна политика. То е проведено по метода на полустандартизираното face to face интервю през периода 15-22 октомври 2016 г. Били са анкетирани 997 пълнолетни жители в 200 гнезда на територията на страната. Изпълнител е Социологически екип „Институт за модерна политика“. Възложител – СЕ „ИМП“. Източник на финансиране: собствени средства.

untitled

Според изследването Цецка Цачева и Пламен Манушев получават 26,6% на първи тур от тези, които са заявили, че имат намерение да гласуват. За разлика от предходната президентска кампания през 2011 г. обаче ГЕРБ не съумява да увеличи преднината си, така че да направи разликата трудно преодолима при втори тур, коментират от ИМП.

Румен Радев и Илияна Йотова дават най-силна заявка за оспорване на водачеството на ГЕРБ. Според авторите на проучването това се дължи предимно на слабостите и грешките в кампанията на управляващата партия, но не бива да се подценява и обстоятелството, че кандидатите на БСП, особено при втори тур, имат потенциал да привлекат и част от недоволните от управлението извън традиционните гласоподаватели на левицата.

Решаваща роля за изхода от втория тур ще изиграе обаче разпределянето на гласовете за другите леви кандидати и на ДПС. Данните сочат, че в средата на предизборната кампания все по-голяма част от избирателите възприемат регистрираните де юре чрез инициативен комитет Радев и Йотова като „кандидатите на БСП“ – 73,7 %, докато като „независими“ ги определят едва 4,3 % от респондентите.

Със силна мажоритарна кампания се откроява Ивайло Калфин, акцентира проучването. Според данните подкрепа за него заявяват 8,6 % от всички, които са заявили, че ще гласуват. Това на практика почти го изравнява с доскоро откъсналата се по-напред кандидатска двойка на „Обединени патриоти“ Каракачанов-Нотев, които получават 9,7 %.

Подкрепата за Татяна Дончева е 3,4 %. В рамките на потенциала на твърдите избиратели на Реформаторския блок е регистрираната подкрепа на Трайчо Трайков – 4,9%.

Настоящето проучване е проведено на терен преди официалното обявяване на подкрепата на ДПС за кандидатурата на Пламен Орешарски. Това означава, че регистрираната в проучването първоначална подкрепа за него от 1,8 % ще бъде увеличена отчетливо, което при силна мобилизация на партията би могло да отреди трето или четвърто място на Орешарски в първия тур.

Един от факторите, които оказват влияние върху по-слабото от очакваното представяне на ГЕРБ в президентската кампания, е силният обществен отзвук от поведението на правителството относно българската кандидатура за генерален секретар на ООН, смята в Института за модерна политика. Повече от половината е делът на респондентите, които оценяват ролята на правителството негативно и смятат, че за това трябва да се носи политическа отговорност. По-малко от една четвърт от анкетираните не споделят подобно критично мнение.

untitled1

Сходни са пропорциите в нагласите и спрямо ролята на самата Кристалина Георгиева – 42,5 % смятат, че тя е попречила на успеха на кандидатурата на Ирина Бокова, докато едва 26,2 % са на противното мнение.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. СТАКМИСТИКАТА във измамната държава България е от 27 години …

  2. Ама и такъв ли институт хрантути най-бедната страна в ЕС?

  3. Според това псевдоизследване излиза, че 84 процента ще гласуват!

  4. Ма глупости на търкалета. Стъкмистиката на свинефермата герб е за лошия матриял. Никой нормален човек няма да гласува за баба яга цачева и за свинефермата герб. Стига са крали тези безродни свине и боклуци.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.