Цачева: ГЕРБ ще се стреми към самостоятелно управление

Стремежът на ачева:. Това заяви Цецка Цачева по БНТ. Председателят на Народното събрание смята, че отиващият си парламент е бил успешен.

Според Цачева ГЕРБ са допуснали грешка с твърде късното обявяване на кандидатурата й за президентските избори. "Президентската кампания е затворена страница за мен. Но добре прочетена. Считам, че ГЕРБ подценихме тази кампания, този избор. Много късно беше номинацията. Не отчетохме реалности, като това, че за първи път се провежда президентски вот без да е съвместно с друг избор, както през 2011 бяха местните избори. Референдумът, който се проведе едновременно. Все серия от факти, които се наслагаха едновременно", каза Цачева.

Според нея в ГЕРБ отчитат, че времената са различни в сравнение с първия управленчески мандат. "Цяло поколение млади хора вече са активни граждани. В международен план нещата не са същите. Вътре в държавата нещата не са същите. Появиха се нови политически субекти. Всичко това се анализира и отчита", каза Цачева.

Но ние винаги сме били силни с това, че сме били много близо до гражданите. Че сме работили и до момента в интерес на гражданите. Винаги сме работили така, очи в очи с гражданите. Така ще бъде и кампанията, която предстои. Винаги казвайки истината, добави председателят на НС. Тя допусна, че някъде в диалога с хората, от ГЕРБ не са били достатъчно ясни, така че да бъдат разбрани за политиките, които провеждат.

"Това което виждам до момента и в парламента, и в публичното пространство, започва се именно с отрицания или със заиграване на онези чувствителни теми, които са важни за всеки един човек. За това колкото по бързо стартира предизборната кампания, толкова по-добре. Аз вярвам в разума на българския гражданин, който може да отсее кое е предизборен популизъм, кое е демагогия и кое е възможното, което може да ни се случи", заяви Цецка Цачева.

Тя не смята, че случилото се по време на речта на президента Радев в парламента е нещо фрапантно: "Първите 20 минути изключително внимателно се слушаше словото на президента. Дори се пошегувах с колеги от ръководството, че от много време не съм виждала толкова дисциплинирана зала. И може би тук някъде, известна доза нетърпение в едната част от залата предизвика шум. Направих веднъж забележка и прецених, че ще бъде неуважително към президента, ако го прекъсвам в словото му за да въдворявам ред в залата. А е много тънка границата, ако не се реагира веднага може да се стигне до това, до което се стигна. Добрият тон беше нарушен, но пък сме виждали какви ли не сцени, да не давам за пример съседни наши парламенти какво се случва в тях."

Тя даде висока оценка на работата на ГЕРБ, въпреки трудностите, които са имали по време на 43-тото Народно събрание.

Цецка Цачева: "Свършихме не малко работа,. вероятно можехме и повече. За мен, като човек отвътре, ситуацията някъде от късната пролет на тази година стана много трудна. Групата на ГЕРБ, трябваше да бъде медиатора между партньорите, но по отношение на редица важни законопроекти. Логически, закономерно, обосновано предсрочно слагаме край на 43-ия парламент и вървим към следващ състав на народното събрание."

На въпрос от къде ГЕРБ ще търси подкрепа Цачева отговори: "Нашите естествени съюзници са в център дясно. Стремежът на ГЕРБ, както и на всяка партия, ще бъде за максимално добро представяне и възможност за изцяло реализиране на предизборната ни програма, което означава самостоятелно управление. Целите трябва да бъдат големи и да дадем всичко от себе си за да ги постигнем."

Тя посочи и най-големият успех за правителството: "Естествено това е конституционната промяна. Казвам го открито към критиците, които казват, че сме можели и повече."

Коментари

Задължително поле