Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

Сблъсъци между фенове на “Ботев” и полицията в София

Армията купува 450 000 халосни патрона

Откриха мъртъв 52-годишен мъж на ски писта в Банско

Чешки, румънски и полски полицаи идват за сезона Командированите ще пристигнат в началото на юли

Борисов лобира за балкански проекти

Караянчева и Таяни в дебат за Европейски валутен фонд

Жените в Саудитска Арабия вече имат право сами да откриват фирми

Цачева и Радев единни: Санкциите срещу Русия трябва да отпаднат (обзор)

Снимка: Ладислав Цветков/БТВ

Кандидатът на БСП обяви, че бъдещият държавен глава трябва да е дипломат, че на ястреби вече сме се нагледали
Ще настоявам българската дипломация да бъде достатъчно активна в изработването на обща позиция на европейските институции за отмяна на санкциите, увери Цачева

Двамата най-сериозни конкуренти за президентския пост Цецка Цачева и Румен Радев премериха сили в първия си телевизионен дебат. Той бе наречен „Майка срещу генерал” от водещия на Би Ти Ви Антон Хекимян.

Пръв в студиото се появи ген. Румен Радев, който пристигна с двама представители на екипа си. На път към сградата той демонстрира увереност, не се стъписа от агитката, която очакваше опонента му с цветя и предизборни лозунги.

Цецка Цачева се появи с охрана от НСО, а очакващите я съпартийци пред сградата на Би Ти Ви я посрещнаха с аплодисменти. Секретарят на парламентарната група Светослав Иванов й връчи букет с розови гербери, Цачева се ръкува с агитката и пое към студиото.

Дебатът започна със спор дали Цачева и Радев се познават отпреди. Цачева каза, че не се познават, а Радев й припомни, че са се виждали по време на обсъжданията за нов боен самолет в пленарната зала на НС. “В пленарната зала гостите седят на последния ред, ако е бил поканен, е бил там. Но пряк контакт не сме имали”, отвърна шефката на НС. “Имахме контакт, на заседанието на групата на ГЕРБ, дори обсъждахме проблемите на военновъздушното училище”, контрира пак Радев. В крайна сметка двамата приеха, че се виждат официално за първи път.

Двамата сочени от социологическите агенции за основни конкуренти в битката за „Дондуков” 2 постигнаха съгласие по една-единствена тема.

„Икономическите санкции срещу Русия безспорно трябва да бъдат преразгледани. Да припомним защо бяха наложени те. Ще настоявам българската дипломация да бъде достатъчно активна в изработването на обща позиция на европейските институции за отмяна на санкциите. Ако не – най-пострадалите държави, между които е и България, трябва да получат компенсация”, категорична бе Цецка Цачева. Румен Радев я поздрави за позицията.

Кандидатът на БСП обяви, че бъдещият държавен глава трябва да е дипломат, че на ястреби вече сме се нагледали. „България е член на Европейския съюз и НАТО и тук друга алтернатива няма. Но това не означава, че ние трябва да си създаваме врагове извън тези съюзи. И еврофилията не означава непременно русофобия. Това, че ние губим икономически, е факт. Нека да вземем казуса „Южен поток”, „Турски поток”. Какво стана в края на краищата? Стана това, че евтиният газ е за Турция, таксите за пренос на газ остават за нея, а това на практика е икономическата цена на русофобията”, коментира още Радев. Той отрече някога да е искал преразглеждане на участието на страната ни в НАТО.

„Участието ни в НАТО трябва да продължи, ние трябва да бъдем надежден партньор, а президентът трябва да бъде гарант за модернизиране на нашите въоръжени сили.”

Цачева коментира, че страната ни е направила своя европейски избор. „Между другото, в рамките на тази кампания като че ли има противодействие на това и се чуват гласове за друга ориентация на страната. Категорично за мен това е недопустимо и по никакъв начин, с никакви средства в рамките на дипломацията не бих допуснала подобно нещо”, заяви тя.

Най-много коментари в социалната мрежа предизвика опитът на Цачева да „перифразира Бърнард Шоу” (вж. по-долу). Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Цачева „да намери мозък да се извини”.

Цецка Цачева:
Интересът на държавата е пред защитата на отделните права

Държавният глава, какъвто е президентът на Република България, трябва да се ръководи в дейността си от националния интерес. За мен националният интерес е образована и просперираща нация, която живее в стабилна и сигурна държава. Гарантирането на европейския и евроатлантическия път на развитие е без алтернатива. България има само ползи от тези съюзи. Ако бъда избрана за президент, ще отстоявам тази ценностна ориентация на България. Българското общество има нужда от справедливост, има нужда от единство. Убедена съм, че когато работя в интерес на гражданите, с диалогичност, с мостове между граждани и институции ще направя така, че България да има по-позитивен образ сред нашите партньори.
Не бива да се правят компромиси с националната сигурност, която гарантира сигурността на българските граждани. Охраната на нашата граница, която е външна граница и за Европейския съюз, изисква и отговорност спрямо европейските граждани.

Преди всичко е националният интерес на държавата пред защитата на отделни права.
За мен всички български граждани, без значение къде живеят – дали в границите на държавата или извън нея – трябва да имат равни права.

Била съм член на БКП, не се срамувам от това, но не се и гордея. Въпрос на младежки години и увлечение. Тук, ако мога да перифразирам Бърнард Шоу…Който на 20 години не е бил социалист, няма сърце. Ако на 40 обаче продължаваш да си социалист, нямаш мозък.

За да продължи България да бъде фактор на стабилност и на сигурност, за да продължим евроатлантическото и европейско развитие на нашата държава, за да имаме модерно образование и просперитет на българската нация, за нейното единство, за справедливост, каквато очакват българските граждани, за продължаване на реформата в съдебната система, в образованието. За мен правовата държава не е само основен принцип в конституцията. Целият ми съзнателен живот и като юрист, и като парламентарист е в подчинение на този принцип. Ще продължа да работя за него.

Румен Радев:
България очаква промяна, президентът не трябва да е церемониалмайстор

Президентът не трябва да бъде церемониалмайстор, нито рецитатор на чужди тези. Той трябва да бъде действен, да формулира ясни национални цели, да обединява, не да разделя, да умее да казва “не”, когато е под натиск. Първият ми приоритет е сигурността. Тя започва още от външната политика, преминава през сигурността на границите и стига до сигурността на всеки гражданин в неговия дом. Вторият ми приоритет е балансирана и независима външна политика. Тя трябва да се изгражда тук, в България, и да се отстоява навън. В момента става точно обратното. Третият ми приоритет е да бъда социален филтър на законите, които ощетяват правата на гражданите, и да допринасям за развитието на образованието, здравеопазването, икономиката и културата.

Компромис не трябва да се прави с подготовката на всички хора, които са в структурите и органите на тази национална сигурност, с техния социален статут, с функциите, ролята и задачите на структурите от националната сигурност. И мисля, че тук тази роля все още не е осъзната. Това е големият проблем. Дълги години политическата върхушка се отнасяше с пренебрежение към проблемите на националната сигурност. Затова в момента въоръжените ни сили специално са в това плачевно състояние.

Проблемът е, че България продължава да губи суверенитет.

Ограничаването на секциите в чужбина беше огромно огорчение за българите зад граница, които видяха, че държавата не мисли за тях.

Г-жа Цачева каза, че ще обединява нацията, а изхвърли всички хора социалисти от това обединение като безмозъчни същества

България очаква промяна. Трябва да имаме самостоятелен и действен държавен глава. Той трябва да бъде стожер на националния интерес, с трезва преценка и твърд характер. Той трябва да бъде лидер и да може да взема отговорни решения в трудна обстановка. В моята професия залагаме живота си при всяко излитане. Затова думите и делата ни са обезпечени с най-висока гаранция.

Коментари пред „Труд”

Социологът Юрий Асланов:
Радев получи предимство, Цачева може да загуби избиратели

Резултатът след дебата може би е реми. Всеки от двамата тичаше в собствения си коридор и старателно се стараеше да не навлиза в другия – битката беше за сплотяване на собствените поддържащи ядра.
Г-жа Цачева се опитваше да събере десния сектор, а ген. Радев да надхвърли БСП и да мине на най-широкия терен – да се бори за всички избиратели. Това му дава и леко предимство, защото той отвори широко вратата към всички политически спектри, дори и към десния.
Представянето на Цачева беше убедително, с изключение на две неща – неуместната шега относно миналото й и тезата, че трябва да се премахнат санкциите срещу Русия. За първи път чуваме това от високопоставен кадър на ГЕРБ. Официалната позиция на правителството е друга и това може да разколебае някои десни привърженици.

Политологът Димитър Димитров:
Показаха, че са водещи
и другите кандидати
не ги интересуват

Дебатът между Цачева и ген. Радев позиционира и двамата като водещи в кандидатпрезидентската битка и това беше неговият смисъл. Полезно и за единия, и за другия. „Обичайни” коментатори отбелязаха, че биха били идеалната кандидатпрезидентска двойка. И Цачева, и Радев бяха добре подготвени, нямаха груби пропуски. В такъв дебат обикновено се говори клиширано. Доминираше изречението ”съгласна съм”, „напълно съм съгласен”, „подкрепям”. Той се държа кавалерски, тя също показа уважение. Това, което произтече от дебата, е, че Цачева и Радев са водещите и други мнения не ги интересуват. Помежду им има достатъчна степен на съгласие, поради което изключват другите кандидати с перифирни позиции.

Политологът Страхил Делийски:
На генерала му трябва повече хъс

Почитателите на ген. Радев може би са малко по-доволни от тези на Цецка Цачева, която не успя да покаже експертиза и опит. Фокусиран върху това да не направи грешки, Радев пропусна сериозен шанс да вземе инициативата в кампанията. А можеше да го направи на този етап. Ясно беше, че и двамата не говореха на твърдите си ядра, а на центристкия избирател, който се колебае. И затова имаха сходни и умерени политически тези.
Следващият дебат няма да бъде такъв. Вероятно е щабовете и на двамата да предприемат различни стратегии. На Радев му трябва повече инициатива и хъс. Той има необходимост да вкара Цачева на своя терен. Докато Цачева, ако не се случи нещо неочаквано, едва ли ще промени тактиката си. А и това е кампания, която протича в две комуникационни линии. Едната е на самия кандидат, а другата на министър-председателя, който е ключов елемент. Понякога е по-важно той какво ще каже, отколкото кандидатът за президент. Това прави стратегията на ген. Радев по-трудна, защото той трябва да говори с Борисов, а не с Цачева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Стига де, този Радев е пълен клоун. Когато продадоха авиационния завод, траеше като миш у брашно, но като дойдоха изборите изведнъж се загрижи за авиацията. Той горкия чак сега разбрал, че авиацияата отива на зле. Сега плаче за ремонтите в Полша, но когато продаде завода си трайкаше. Защо ли? Защото срещу пари и остро се не рита. Та такива работи със супер патриота Радев.

 2. Клоуни сте вие, ГЕРБ-аджиите! Бокото с днешна дата,нали иска още санкции с/у Русия?Само 7 часа разлика?!?Кой лъже?Кандидат президента Ви,или министър-председателя?Клоуни с клоуните ви!!!!

 3. Не агитирам но не смятате ли че след гея да сложим лелка за главнокомандващ на БА е нелепо?

 4. “Зам.-председателят на ГЕРБ заяви, че Цецка Цачева се справя блестящо като председател на Народното събрание. „Уверен съм, че с качествата, които притежава, тя ще изпълни със съдържание президентската институция.” – прав е Цвиноко – Ццака ще изпълни с телесата си президентската институция .

 5. Гледах го днес на телевизора “биcтpишkия тюфлek” как се изцепи, че той бил “НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДЕМОКРАТ”!!!!! Аз отдавна говоря, че тиkвитe са най-демократичният представител на живата природа на Земята, ама кой да повЕрва????

 6. А боко повтаря каквото му каже меркел, която повтаря каквото и кажат янките. И цачева ако спечели ще повтаря каквото и каже боко.
  Демокрация е.

 7. Нема прошка за цецка. Това да каже в прав текст на комунистите, че нямат мозък, какива неща не се прощават. 95 процента от членовете им са над 40. Всъщност в оригинала става въпрос за 35 години, но цецка кой знае защо е проявила необмислено великодушие. В момента 40 години навършщва комсомолският набор в партията на Жан Виденов, който докара икономиката до невиждани висоти. Тогава половината българи станахме милионери. Аз също. След това дойде Костоф и ни деноминира 1000 пъти. Все пак година и нещо си бяхме милионери отвсякъде. Още помня банкнотата от 50.000 лева. Беше готова и банкнота от 100.000 с лика на Жан, ама не я пуснаха.

 8. Преди избори и след лов се лъже най-много. Това кога ще се дигнат санкциите срещу Съюза последни ще питат Цецка и Генерала(сори забравих му името). Всички сме за това да се дигнат санкциите, не само Цецка и оня там. Всъщност вече няма опастност турците пак да свалят някой руски самолет, че току виж се забавил проектът с някоя и друга година.

 9. Политологът Страхил Делийски:
  “Това прави стратегията на ген. Радев по-трудна, защото той трябва да говори с Борисов, а не с Цачева.”

  Какво пуши политологът Делийски?
  Борисов си отива необратимо.

 10. За каква Русия говорите като писаха , че от 2008 година ни пускате да ни лъжат със двойник на истинския Путин.

 11. С две думи : Ако цецка спечели – печели цял народ, ако оня другият загуби – губи само иницианивния комитет, на партията ѝ е през оная работа.

 12. Лельо Цецке, нали вчера каканижеше,че ще агитираш всички партии да гласуват за теб. Проагитира първо партията на Местан, джанъм. Много ти поздрави от ЛЮТВИ МЕСТАН, джанъм! Като си спомня как вчера Красимир Велчев се тюхкаше от тази неочаквана “помощ”, на смях ме избива.И тя каква излезе: ГЛАСУВАШ ЗА ЦЕЦКА ОТ ДРАГАНА, ПОЛУЧАВАШ МЕСТАН!

 13. В експозето си леля Цецка Цачева горещо си пожела всички хора и ВСИЧКИ ПАРТИИ ДА ЗАСТАНАТ ЗАД НЕЯ. АЛЛАХ чу молбата й и веднага откликна. Така че Кр.Велчев няма защо да се тюхка – хората с турски етнически произход също са български граждани.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.