Цачева към новия състав на ВСС: Очакванията на хората са за повече почтеност, справедливост и безпристрастност

Очакванията на хората са за повече почтеност, справедливост, безпристрастност и тези очаквания следва да бъдат оправдани от вас. С тези думи правосъдният министър Цецка Цачева се обърна към новия състав на Висшия съдебен съвет по време на церемонията по официалното му встъпване в длъжност.

„Историята на институцията на ВСС на България е неразривно свързана с провежданата реформа в съдебната система, която определя и нелекия път на един нов орган, създаден с Конституцията от 1991 г. В годините на своето съществуване ВСС премина през различни етапи в търсене на най-удачния формат, с който да отговори на потребностите на съдебната власт”, заяви Цачева.

Тя подчерта, че действията в областта на съдебната реформа през последните години са съобразени с международните стандарти в областта на независимостта и ефективността на съдебната власт. „В изпълнение на стратегическите цели на съдебната реформа бе прието изменение на българската Конституция, а конкретизиране на тези промени бяха получени с пакет изменение в Закона за съдебната власт. До какво реално доведоха тези промени – разделянето на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска, засилване на самоуправлението, допълнителни гаранции за индивидуалната независимост на прокурорите и следователите, обективно атестиране на следователите, промени в дисциплинарното производство, ясни и предвидими правила за командироване на магистратите, проверки за почтеност и конфликт на интереси”, припомни министър Цачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право