Цачева открива изнесена съдебна зала в бургаския затвор

Снимки: Дарик

Според директора, новата фасада е решена в нюанси на прасковеното, а лишените от свобода определят цвета като нежно розов

Правосъдният министър Цецка Цачева утре ще открие съдебна зала в бургаския затвор, съобщава Дарик.

Тя ще пререже лентата на обновения корпус в който държавата е инвестирала 1 милион и 100 хиляди лева. Част от средствата за ремонт са изразходени за освежаване на фасадата, която от няколко дни "грее" в цвят праскова.

Цачева пристига утре на първо официално посещение, за да открие специално обособено помещение за разглеждане на дела с участието на лишени от свобода и обвиняеми с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, уточниха от пресслужбата на правосъдното министерство.

Наслада за очите на Цачева ще донесе екстериорът на зандана, решен в цвят праскова. Или поне така твърди директорът на затвора Бранимир Мангъров. Пред репортер на „Дарик“ той обяви, че не приема упреците, за това че цветът на сградата е неуместен, след като лишени от свобода го определиха като нежно розов.

„Какъв е проблемът?! Цветът не е в розов, а различни нюанси на прасковеното. Това е една палитра от цветове“, каза той и допълни: "Самата мазилка е цветна. В нормативните уредби, няма стандарт за цвят на затворите. Синьо, черно или сиво- такъв норматив няма“.

Мангъров препоръча на критиците да не гледат затвора на силна светлина, а ако правят снимки, да използват качествена техника, за да бъде „цветопредаването нормално“. И подчерта, че новината в случая са внедрените мерки за енергийна ефективност.

Цялостният ремонт на корпуса на затвора е струвал на държавата един милион и сто хиляди лева, стана ясно от думите на Мангъров. Цветът е определен след разговори с психолози, които препоръчали по-топли тонове за успокоение на лишените от свобода. От екипа на правоъдното министерство предупреждават журналистите, че „в сградата няма да се допускат хора с къси панталони и голи рамене“

Коментари

Задължително поле