На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Цачева: Тенденциозно и некоректно бяха извадени фрази от доклада, който представих на КСНС за законодателните промени срещу корупцията

Тенденциозно и некоректно бяха извадени фрази от доклада, който представих на КСНС за законодателните промени срещу корупцията. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на правосъдието Цецка Цачева.

„Във връзка с тенденциозно и некоректно извадени фрази от доклада, който представих на КСНС при президента на републиката относно необходимостта от законодателни предложения за противодействие и борба с корупцията, свързани в изречения, правят неистинско съждение, искам да поясня следното. За мен е необяснимо юрист, бивш следовател, да поставя знак за равенство между понятието корупция и корупционни престъпления“, обясни Цачева. По думите корупционните престъпления са състави от НК, част от материалното наказателно право. „Със заповед на главния прокурор от 2014 г. е въведен каталог на корупционните престъпления. Вярно е, че действащото ни наказателно право има нужда от актуализиране на съставите на тези престъпления и в момента в Министерството на правосъдието се работи по предложение за изменение и допълнение на НК, където се предвижда различна формулировка на престъпните състави по отношението на активния и пасивния подкуп.

За пример – длъжностното присвояване не само за длъжностни лица, но и за частния сектор, например банките“, допълни тя. „Но да се върнем на общото понятие корупция – казвам общо, защото документите, с които различните държавни служби боравим, като националната стратегия за противодействие на корупцията изисква общо понятие, корупционните престъпления са само част от него. За да стане ясно как отделни фрази са изведени от контекста на доклада, ще си позволя да цитирам пред вас от него абзаците, за които става дума – определението за понятието корупция, с каквото доктрината в момента не разполага. В доклада се казва следното: „за да е успешно противодействието на корупцията, е необходимо да се даде отговор на въпроса защо до този момент борбата с корупцията в държавата до голяма степен е неефективна.

Този въпрос има повече от един отговор, но една от основните причини за несправяне с явлението, е това, че липсва ясна дефиниция на понятието корупция. Не може успешно да се противодейства на явление, което все още няма такава дефиниция. В това отношение проекта на закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество прави крачка напред, като предлага легална дефиниция за нуждите на закона“, прочете Цачева и продължи, с това, че следващият абзац гласи: „Предимство на законовото определение е, че то дава ясен отговор на въпроса дали корупцията се изразява само във формата на престъпление или има и други проявни форми. Вярно е второто. Корупцията има различни форми на прояви и някои от тях излизат извън рамките на престъпна дейност, иначе казано невинаги корупцията е престъпление. Винаги обаче корупцията има за цел неследваща се материална или нематериална облага. Ето защо с отнемане на незаконно придобитото имущество се възстановява справедливостта в обществото, независимо от възмездието в наказателното производство срещу проверяваното лице и свързаните с него лица“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.