Цветанов: Ако няма указ за освобождаването на Младен Маринов, ще гласуваме другите две министерски назначения

Президентът Радев изпадна във външна изолация, каза лидерът на ПГ на ГЕРБ

Ако до четвъртък няма указ за освобождаването на Младен Маринов от поста на главен секретар на МВР, ще гласуваме двете министерски назначения, за които няма казус. Това заяви Нова тв лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Конституционалисти казват, че няма пречка да бъде гласуван Младен Маринов за вътрешен министър и в рамките на 1 месец трябва да бъде освободен, защото влиза в несъвместимост. Не искаме да минем гласуване за Младен Маринов, преди указ на президента Радев”, уточни Цветанов.

„Президентската институция, в лицето на президента на страната, търси поредния опит за конфронтация с изпълнителната власт и с Народното събрание. Това е стил на поведение, което го забелязваме от полагането на клетвата на президента на страната и направи първото си обръщение в българския парламент”, допълни Цветанов.

Цветанов подчерта, че Маринов е подал заявление за освобождаване от длъжност и не са необходими никакви мотиви от страна на Министерския съвет при взимане на това решение.

„Трябва да се пристъпи към завършване на процедурата с издаване на указ”, заяви Цветанов.

Цветанов даде два примера – когато Бойко Борисов е напускал поста главен секретар, а указът е подписан от президента Георги Първанов, а вторият пример е както самият Румен Радев напуска поста във ВВС, а указът е подписан от президента Росен Плевнелиев.

„Когато президент беше Георги Първанов, а главният секретар Бойко Борисов напускаше системата на МВР, указът беше подписан за ден-два. Всички знаеха или се предполагаше, че ще се кандидатира за частичните избори в София. Нито вътрешният министър Румен Петков, нито президентът Георги Първанов, нито премиерът Сергей Станишев саботираха”, припомни Цветанов.

„Когато Румен Радев напуска поста във ВВС като главнокомандващ, тогава президентът Плевнелиев издава указ и Министерски съвет стартира тази процедура, при положение, че се предполагаше, че Румен Радев ще бъде предложен от БСП за президент на страната”, каза Цветанов.

„Не е нормално президентът да търси тази провокация”, заяви още Цветанов.

Що се отнася до Общото събрание на ООН, на което българската делегация ще бъде водена от премиера Борисов, Цветанов коментира:

„Президентът Радев изпадна във външна изолация. Нека си припомним какви работни срещи проведе миналата година – с президента на Иран, с президента на Украйна”, коментира още Цветанов.

„Всички говорим за анексирането на Крим, че е нарушаване на международното право. Президентът Радев винаги е говорил за падането на санкциите срещу Русия и в един момент отива и се среща с Порошенко. Не знам какво са си говорили, освен само да се поздравят“.

„Бихте ли ми казали с какво запомнихте една година и половина президентското присъствие на Румен Радев? Всичко, което прави Румен Радев, когато отива на някой форум, първата работа е да критикува правителството, персонално Борисов, или парламента или българските институции. Премиерът Борисов не търси конфронтация, а диалог”, заяви още Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика