Цветанов: Ако президентът има друга визия за ВАС, е трябвало да каже преди избора

"Политик, който иска да дава морални оценки, трябва да изповядва на първо място семейните ценности"

"Ако президентът е имал някаква визия и предложения, е трябвало да го изрази преди самото провеждане на избора на председател на Върховния административен съд", това обяви пред журналисти в Шумен зам.председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, помолен да коментира намека на държавния глава Румен Радев , че може да не подпише указа за назначаване на Георги Чолаков.

Цветанов обясни, че не иска да прави коментари, за да не бъдат изтълкувани като институционално протовопоставяне, но разви тезата си, че "когато един избор е направен, когато е имал възможност да вземе някакво отношение, след като иска да са изявява като политически говорител или да бъде ментор в тези процеси, аз смятам че това може да бъде направено преди, а не след".

Според него, подобни изказвания водят само до противопоставяне между представителите на съдебната система и президентската институция.

Цветанов уточни, че изборът на председател на ВАС е в правомощията на ВСС. Това, което трябва да направи праламента, е парламентарната квота във ВСС да бъде избрана в предстоящата седмица, за да може от октомври да встъпи в длъжност новият Висш съдебен съвет.

По думите му най-важното е представителите във ВСС да бъдат много достойни, както от квотата на съдебната система, така и от квотата на парламента. "Аз съм убеден, че реформата в съдебната система може да бъде решена, когато всички говорим на един език и институциите не се противопоставят", настоя Цветанов.

Колкото до анкетната комисия "Грипен", Цветанов каза, че когато се залага авторитетът на институциите, трябва да сме извървяли всички процудери, които ще дадат гаранции за прозрачност при процедурите за превъоръжаването на военната ни отбранителна ситема.

Той благодари на всички народни представители, участвали в комисията. "Много са фактите, които са доста обезпокоителни по всичко, което се е правело през тези години и може би затова прездидентът иска да засили острия си тон към парламента и дептутатие, които са работили в анкетната комисия", коментира Цветанов и подчерта, че президентът трябва да обединява институциите.

Пред шуменските медии зам.-лидерът на ГЕРБ предложи президенът Радев да стане патрон на инициативата за възраждане на старите велики столици. Както стана ясно, тази седмица за пореден път се заговори за Законопроекта за старите български столици и достойния статут, който те заслужават.

"Оттук отправям покана към президента да подкрепи тази инициатива старите столици да получат по-добър и специален статут, за да покажем на света, че България има богато културно наследство и тя може да стане изключително важна културна дестинация", каза Цветанов.

От БСП вече са изразили желание за подкрепа, ГЕРБ не си преписват идеята за своя и очакванията са Законопроктът да бъде подкрепен от всички политически сили, до месец и половина да мине на първо четене, а най-късно в началото на идната година да бъде окончателно приет.

"България се нуждае от единение, а не от разделение и противопоставяне. Президентът трябва да е на ясно че България е парламентарна република и ще остане парламентарна република и в неговия, и след неговия мандат", каза Цветанов.

Предположи, че от БСП можели да кажат, че се е фиксирал към президента, но истината е, че "имам фиксация да вършим работа, която да стига до хората". И даде пример, че след Шумен ще посети Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, където животът на хората се подобрява с инвестиции в пътища, читалища, спортни съоръжения. Ще отиде и в Хитрино, където ГЕРБ гради с 80 000 лв., средства на народните представители, къща на две сестри, останали сираци след адската жп.катастрофа.

Докато говореше за кмета на Никола Козлево Ешреф Реджеб, с чийто избор и постижения в малката община ГЕРБ се гордее, Цветанов каза, че освен всичко друго този човек има и много здраво семейство.

"За мен политик, който иска да дава морални оценки и да бъде съдник на процесите, трябва да изповядва на първо място семейните ценности. Това мога да отправя като питане към президента Радев", каза Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България