Цветанов: Важното е да се намерят възможности за канали за легална миграция в ЕС, за да се противопоставим на нелегалните

Ý

"Най-важното в момента е да се намерят възможности за канали за легална миграция в Европейския съюз, за да можем да се противопоставим на нелегалната". Това заяви в Брюксел пред евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешни работи и обществен ред Цветан Цветанов, цитиран пресцентъра на партията. Той участва в междупарламентарното заседание на комисии, посветено на европейската миграция. Форумът бе открит от председателя на вътрешната комисия на ЕП Клод Морайс и еврокомисаря за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Цветан Цветанов подчерта, че като външни граници на ЕС България и Гърция полагат максимални усилия за осигуряване на охраната. Полагат се и максимални усилия за поддържане и осъществяване на работен диалог с Турция за ограничаване на притока на мигранти от там.

"Необходима е промяна в системата Синя карта, която позволява предоставянето на разрешителни за работа на граждани на трети страни в ЕС, за да можем да се възползваме от опита на квалифицираните кадри", добави Цветан Цветанов. Той каза също, че българският парламент активно ще участва в интерпарламентарното измерение на промяната на законодателството за Синя карта и другите свързани политики.

В междупарламентарното заседание участват депутати от националните парламенти на 16 страни-членки, държави от ЕИП, Турция, специалният докладчик на ООН по човешките права на мигрантите Фелипе Гонсалес Моралес, кметът на турската община Газиантеп Фатма Шахин, която получи Нобелова награда за мир за помощта, оказвана на сирийските бежанци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика