Цветанов: Всички европейски лидери имат голямо признание за това, че България заложи като приоритет Западните Балкани

Всички европейски лидери имат голямо признание за това, че България заложи като приоритет Западните Балкани на срещата на върха, през 2003 година е последната такава среща и никой до сега не е поставял тази тема. Заев е много благодарен, че София поставя тази тема и много добре приемат договора за добросъседство. Това каза Цветан Цветанов пред БНТ преди срещата на върха в София.

Цветанов припомни и позициита на Албания, които изцяло препокриват евроатлантическите позиции по дадени теми от сериозно значение за сигурността и развитието на региона. Той е убеден, че това което се залага като приоритет и утрешната декларация, която трябва да бъде приета за Западните Балкани, ще дадат допълнителен тласък за по-бързото осъществяване на всички стъпки, необходими за пълноправното членство на Западните Балкани.

Една от целите на България са именно Западните Балкани и Цветанов припомни, че по време на българското европредседателство се води дебадът за кохезионната политика през 2020 г. "След Брекзит се очертава един дефицит, който трябва да бъде под една или друга форма запълнен", добави той. Цветанов коментира и това, чев бъдеще трябва да се отделят повече средства за миграцията и сигурността.

Цветанов коментира и предстоящите протести за транспортните ни работници утре. "Темата за превозвачите е тема, която се поставя от българския министър на транспорта от май месец 2017 г. Активността на събранията на евродепутатите от парламентарната група на ЕНП, в която са евродепутатите от ГЕРБ, Андрей Новаков е един от активните вносители и с много предложения, които някои от тях са внасяни февруари месец", добави още той. В това досие БСП реално влизат преди 10 дни. Цветанов заяви, че не искат да участват в този сценарий на БСП, които с агресивното си поведение се опитват да дискредитират министър-председателят и парламентарното мнозинство. Той допълни още, че всички ние сме свидетели на фалшивите новини и на това, че се подкрепят от политически сили.

Друг коментар пред БНТ за Западните Балкани направиха и Сергей Станишев и Зоран Заев.

Според Заев Западните Балкани се променят, А председателят на ПЕС отбеляза, че ЕС трябва да има ясен ангажимент към страните от региона, които искат да са част от съюза. Заев пък бе категоричен, че вече има добросъседски отношения между всички страни, които са кандидати за членство в евросъюза. Той добави и че ЕС е изпратил силен сигнал, че иска Балканите.

"Бих казал, че 2025 г. е реалистична дата някои от страните от Западните Балкани да са част от ЕС, защото се водят разговори с част от държавите, а Партията на европейските социалисти винаги е настоявала, че ЕС трябва да има ясен ангажимент и трябва да се даде ясна перспектива, реалистична за страните от Западните Балкани за членство в ЕС", допълни Станишев.

"Македония е кандидат за ЕС от 2005 г. и нямаме никакъв напредък, нямаме дата за преговори заради проблема с името, който имаме с Гърция. Реформите също не се развива така, както очакваше ЕС. За последните 11 месеца със смяната на правителството и поучени от политическите кризи Македония представя позитивен пример с помощта на съседните страни в региона, които са страни членки като България", коменитра македонският премиер.

Откакто Заев е президент съвсем различна е атмосферата и в Македония, смята Станишев и отбеляза, че се показва воля да се решават проблемите и да се върви напред, както и се гледа напред.

Според Зоран Заев Западните Балкани са различни."Западните Балкани се променят. Имаме вече добросъседски отношения между всички страни, които са кандидати за членство в евросъюза. Страните членки като България, дори и Гърция, Румъния и Хърватия и Унгария - всичките помагат. България насочи Председатеслтвото си в помощ на своите съседи."

Според Станишев Европредседатеслтвото с насоченост към Западните Балкане е успех за България и българското правителство.

Ние трябва да се гордеем като страна председателстващ, че успяваме да наложим този дневен ред, да се превърне в дневен ред на ЕС, каза още председателят на ПЕС. Това има значение за хората от Западните Балкани, защото те бяха позабравени, добави Станишев.

Коментари

Задължително поле