Цветанов в Златоград: Трябва да се говори повече за духовност, за да съхраним българщината

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов бе гост за трета поредна година на празника на традиционните родопски ястия в Златоград. Празникът на златоградското хайдушко чеверме, който ще се проведе днес и утре, е част от тържествата, посветени на 240-тата годишнина от рождението на местния закрилник Делю Хайдутин. Цветанов изрази радостта си, че е в Златоград именно на 6-ти май-празникът на българската армия, заобиколен от хиляди хора в български носии. Самият той бе облечен в родопска носия, ушита му в Златоград.

“Всички гости на празника сме емоционално заредени, докосвайки се до българщината и старите традиции в приготвянето на родопски чевермета. Златоград е прекрасно място, което трябва да бъде посещавано от всеки българин, защото родопчани със своето гостоприемство те карат винаги да се чувстваш като у дома си”, заяви Цветан Цветанов. Той благодари на кмета на Златоград Мирослав Янчев, който е възродил традицията за провеждане на празника.

Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта, че Гергьовден е единственият общ празник за всички балкански народни,  без значение каква е религията им. “Всички български граждани, които обичат родината си, трябва да бъдем единни. Много е важно в тези трудни времена страните в Европейския съюз да намерят пресечни точки за отстояване на национални каузи. Трябва да се говори повече за духовност, отколкото за политика”, посочи Цветанов.

Цветан Цветанов изтъкна, че на празника на традиционните родопски ястия в Златоград присъстват много млади хора със своите семейства и деца. “Аз съм убеден, че те ще съхраняват традициите и ще ги предадат на следващите поколения българи”, коментира още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България