Нов японски тест за коронавирус дава резултат след 2 часа

ООН прие резолюция за сътрудничество срещу коронавируса

Засякоха петима мъже, нарушили карантината в Търновско

59-годишната жена от Карлово пребори коронавируса за 13 дни

ГЕРБ ще предложи замразяване на депутатските заплати Фиксирането им на нивото отпреди кризата ще ги остави по-високи

Верижна катастрофа затвори магистрала „Марица“ край Харманли

Шефът на „Бул Био“: Действието на БЦЖ ваксината върху коронавируса тепърва предстои да бъде доказано

Четвърти пациент е с положителна проба за коронавирус в Търновско

Инж. Олег Асенов, АПИ: Няма предпоставки за удължаване на срока на винетките

Пишете, рисувайте, творете за гората – СИДП ще публикува всички творби

Борисов: Всички сме на едно мнение – PCR е най-надеждният тест за коронавирус Пикът на болестта ще е следващите 2-3 седмици, заяви премиерът

Какво е по-страшно от китайската азбука?

Краят на илюзиите Самозабравянето на бюрократите застрашава основата, върху която е изграден ЕС

Кметът Фандъкова: Най-пострадалият сектор в София е транспортът

Проф. Коста Костов: Приложените досега мерки срещу коронавируса са наложителни (ВИДЕО)

Цветанов е жертва на манипулация с реални и офертни цени на „Артекс” (ДОКУМЕНТИ) Всички апартаменти в новия му блок са изповядани на под 1000 евро на квадрат

Снимка: Архив

Зам.-председателят на ГЕРБ не е ощетил никого, категорични са юристи и брокери пред „Труд”

Продажбите на всички апартаменти в сграда „Летера” на „Артекс”, където е новият дом на Цветан Цветанов, са декларирани върху материален интерес между 600 и 1000 евро на квадратен метър, като в тази цена влизат и гаражи, паркоместа, идеални части от дворното място, показа разследване на „Труд”.

Фирмата „Артекс” е продала всички апартаменти в сграда „Летера”, където е новият дом на Цветан Цветанов и жена му Десислава, на цени около 1000 евро за квадратен метър. Снимка: Денислав Стойчев

„Как квадратният метър в луксозната сграда излиза на семейство Цветанови едва 627 евро, при положение, че цените там започват от 2600 евро на кв. м”, попита „Свободна Европа” на 19 март. Според изчисленията на медията, която предизвика скандала, новият имот на Цветанов е с цена 1227 лева на кв. м.

С това твърдение „Свободна Европа” вкарва манипулацията, съобщавайки офертни цени на „Артекс”, на които няма изповядана сделка в сграда „Летера”. Освен това реално Цветан Цветанов дава два апартамента в същия район с обща площ 192.76 кв. м срещу новото жилище от 239.9 кв. м на ул. „Латинка”.

Важното в сделката, е че се заменят имоти на данъчна оценка, което важи и за двете страни. За разликата от 47.14 кв. м повече той доплаща 51 130 евро, което прави по 1084 евро на квадрат – тоест най-много от всички собственици в сградата „Летера” (виж таблицата). Проверката на „Труд” в имотния регистър показа, че на около и под 1000 евро за кв. м са изповядани продажбите на всички останали девет апартамента в блока. И те нямат нищо общо с цените, обявявани на пазара от строителната фирма.

Консултациите на „Труд” с юристи и брокери изясниха, че няма никакво нарушение в сделката на Цветан Цветанов, тъй като сделките по замяна се правят по данъчните оценки на имотите и държавата не е ощетена.

„Аз много бих искал да видя нотариалните актове на всички съседи в тази сграда. Защото, като говорят 2-5 хиляди евро квадратния метър – едно е да обявиш цена такава, друго е да купиш на такава цена”, каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията. Разследването на „Труд” показа, че неговите съмнения са основателни – в сградата няма имот продаден на цена от 2600 евро на кв. м.

Всички продажби в сграда „Летера” са извършени през фирмата „Латинка София” ЕООД на Весела Мирянова. Замяната с Цветанов е извършена от „Артекс инженеринг 2000-5” ЕООД – дружество, на което Весела и Пламен Мирянови са прехвърлили имота. Фирмата продава старите апартаменти на Цветанов на бившия IT-специалист на ГЕРБ Симеон Велков и съпругата му Ева и няма други имотни сделки.

Проектът за блока първоначално е предвиждал 21 апартамента, но в крайна сметка разпределението е направено само на 10 просторни жилища – едно, заемащо първия етаж, по две от втория до петия етаж и едно на шестия.

 

Официалните документи

Българска фирма купила четири жилища чрез две сделки

Още две семейства в зданието

В сградата на столичната улица „Латинка” 8 собствениците на апартаменти с прилежащи гаражи или паркоместа се броят на пръсти.

Най-големият купувач на апартаменти в блока е българска фирма, която се занимава с продажба на гуми за автомобили. Тя има четири жилища с номера 6,7,8 и 9, купени чрез две сделки. Чрез първата придобива ап. 6 и 7, а с втората – 8 и 9.

При сделка номер 1 дружеството купува ап. 6 от 133.3 квадрата и ап. 7 с площ 231.5 кв. м, плюс два гаража. Общата сума по първото споразумение по документите от Агенцията по вписванията е €385 005.9.

Обект на сделка номер 2 са ап. 8 и 9, които по обща площ са абсолютно еднакви с предишните два. В случая разликата е в гаражите – не са два, а един, но с площ от 56 квадрата. Тук общата сума е €385 005.62.

Освен Цветанови в блока има още две семейства – вече бившата зам.-министърка на младежта и спорта Ваня Колева и съпругът й Николай са собственици на ап. 3, към който има и гараж от 24.5 квадратни метра. Цената е €167 248.31 или €722.13 на квадрат.

Третото семейство, което не е популярно като Цветанови и Колеви, и затова спестяваме името му, е купило ап. 2, с площ от 133.3 квадрата и гараж от 20.1 кв.м. Цена – €112 501.72 или €843.97 за квадрат.

Апартамент номер едно, който заема целия първи етаж с площ от 324.3 кв. м, е придобит от една жена. Тя е купила заедно с него и две паркоместа от по 14.6 квадрата. За всичко е дала €213 494 или по €658.2 на кв. м.

На апартамент 4 (133 кв. м) собственик е мъж, който си е купил и гараж от 20 квадрата – общо е платил €113 197.66 или €851.1

Подобно е положението с ап. 5 – също собственост на мъж. Жилището е от 222.4 кв. м и към него двоен гараж от 49.5 кв. м. Цената е €225 803.46 или €1012.37.

 

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов: Вярвам му!

„Вярвам на Цветан Цветанов, структурите си го искат. Едното е държавната работа, другото е решение на ГЕРБ, която припознава Цветанов като един от важните за нея хора. Ние създадохме ГЕРБ, за да бъдем различни“. Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисв по повод на оставката на зам.-председателя на партията му от парламента. Депутатите ще гласуват днес освобождаването на Цветанов от Народното събрание.

Премиерът обобщи жестоките санкции с оставките от държавните постове на водещите фигури от ГЕРБ така: „Създадохме ГЕРБ, за да бъдем различни – затова налагаме тези наказания. Има грешка, има и прошка, ще се докаже с времето дали са били виновни или не.” Борисов посочи, че цяла седмица измисленият скандал „Апартаментгейт” е бил тема №1 във всички медии.

 

Позиция на главния редактор на „Труд” Петьо Блъсков:

Излишна оставка след измислен скандал

Първото съобщение, направено в една измъкната от прахта на миналото медия, беше абсолютна манипулация по отношение на Цветан Цветанов, каза главният редактор на в. „Труд” Петьо Блъсков в интервю за „Канал 3”.

Цветанов си купил на 627 евро – това не е вярно. Сделката му е различна от останалите, сделката е замяна на апартаменти за апартамент, стока срещу стока. Извършена е на данъчна оценка на двата апартамента срещу данъчна оценка на другия апарамент. Което е абсолютно законно – обясни Блъсков – Едната стока е с 47 кв. м повече и ако разделите на 100 хил. лв. доплащане – това е цената на сделката 1084 евро на кв. м.

Репортерите на „Труд” разкриха, че всички сделки в блока са изповядани на сходни цени, а не на обявените от фирмата като пазарни. Хайде сега КПКОНПИ или който ще да отиде да провери дали фирмата и другите купувачи са си дали пари под масата, призова Блъсков.

Цветанов подаде абсолютно излишно оставка и не е виновен. Борисов беше подведен. Като лидер и премиер той реагира на реакцията на публиката, смята главният редактор на „Труд”.

Цветанов започна да обяснява, че неговата сделка е различна, но спря дотам. Когато няма достатъчно светлина, манипулацията побеждава, каза още Блъсков и попита защо в ГЕРБ няма компетентни юристи и съветници в такава ситуация.

 

Глобяват арх. Мирянова

„Златен век” е законна според ДНСК

Не са направили отвори в носеща плоча

Сградата „Златен век” в столичния кв. „Лозенец”

„Сградата „Златен век” е законна, защото притежава редовно издадени книжа”, обяви шефът на ДНСК Иван Несторов. Въпреки това глоба между 30 хил. и 150 хил. лв. ще бъде наложена на архитект Весела Мирянова заради констатирани по време на последната проверка на ДНСК нарушения при изграждане на сградата в столичния кв „Лозенец”. Против нормативните правила Мирянова е представлявала почти всички участници в строителния процес едновременно. Тя е проектирала сградата чрез компанията „Артекс проект”, извършвала е строителен надзор чрез „Строй инженеринг” и самото изграждане на „небостъргача” чрез „Артекс инженеринг”. Тепърва ще бъде издадено административно-наказателно постановление за нарушението и ще бъде наложена глоба.

Проверката на ДНСК е установила и други нарушения, заради които строителството на сградата ще бъде частично спряно. Най-сериозното от тях са неизпълнени отвори в стомано-бетонна носеща плоча, чрез които е трябвало да бъде осигуряван достъп на автомобили до подземния гараж на сградата. Освен че изграждането не отговаря на строителните книжа, липсата на отвори нарушава цялостната конструкция. За това нарушение по закон „Артекс” може да бъдат глобели от 1000 до 10 000 лв. Проверката е установила още, че около „Златен век” преминаването не е безопасно заради липсата на предпазна мрежа. Освен това има и необезопасени изкопи в съседен имот, който се използва като помощен при изграждането. За тези нарушения също може да бъдат наложени финансови санкции.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (30)

 1. Боже,
  колко сте жалки „Труд”!!!
  Как смеете да се наричате медия?
  Жалки подмазвачи, нима си мислите ,че някой ще ви повярва?!
  Вие сте просто един партиен бюлетин и доказателство ще в България медии няма!
  Сбогом и дано и Бог да НЕ ВИ ПРОСТИ!

 2. Вървете да се гръмнете, Екип на „Труд“ ! Приличате на застаряваща блудница.

 3. Извод: всеки плащащ над 800 еврос на кв. в софия е идиот. Което не е далеч от истината де…

 4. Боже мой колко мъка има в тая държава,извинете не държава,а териториално образование.ГЕРБ са създадени от една централа зад океана.Поставен е начело един ганстер и още един,който да го контролира.Всичките досиета и компромати се държат от господарите и ако им стане неудобен и непослушен лидерът,то веднага ще се задействат.А иначе последните години се окраде страшно много или както е модно да се казва-усвояване.Стотици милиони и милиарди бяха „усвоени“ ,а с едни апартаменти за по няколко хиляди стана фалът или и малкото камъче обръща колата.Това е знаков сигнал за лидера,че нещо е направил не така и трябва да внимава за в бъдеще.
  Бог да спаси България!

 5. Под Очи с теэ торбета
  Кат бъчвета…

  Ти Батка си от кръчмето
  на 5-те къошета

  Та и эатуй си эа майтап
  На гаргите от цел град

  даже и гърбавите
  вера ти не хващат

  А много паре эа
  мърсотии ти плащат

  Акохолът не прощава
  И като личност
  те унищожава

  Гражданската съвест
  у тебе Петенце няма

  само подлост и любов
  към виски и паре голяма

  каэвам ти го не эа унижение
  А с добро сърце эа твое лечение

  Жив и эдрав
  каэа старшината

  И спомена мамата

  ауууу…какъв бил,
  надървен крокодил…

  УРААА

 6. Под Очи с теэ торбета
  Кат бъчвета…

  Ти Батка си от кръчмето
  на 5-те къошета

  Та и эатуй си эа майтап
  На гаргите от цел град

  даже и гърбавите
  вера ти не хващат

  А много паре эа
  мърсотии ти плащат

  Акохолът не прощава
  И като личност
  те унищожава

  Гражданската съвест
  у тебе Петенце , няма

  само подлост и любов
  към виски и паре голяма

  каэвам ти го не эа унижение
  А с добро сърце эа твое лечение

  Жив и эдрав
  каэа старшината

  И спомена мамата

  ауууу…какъв бил,
  надървен крокодил…

  УРААА

 7. ами сети се защо Радев извади от нафталина Сашо Маринов и изборните му умения в София от 1995 година……Това е просто компроматна война.

 8. Платил е реалната цена, а са вписали размера на данъчната оценка. Не е заради местния данък и нптариалните такси, разбира се. Нека не откриваме топлата вода.

  1. А дали е така?
   Шеф на управляващата хартия.

 9. слуги – за Вас да ги откриете, а за модератора!

 10. Сега ще го направите мъченик. Фарсът е пълен. Защо ли изобщо ви четем глупостите, пълна загуба на време сте.

 11. Ало трудоваците, защо на мен не ми продават апартамент на цена 650 евро квадратния метър в Артекс? Предполагам, че защото има реална причина за властимащите апартаментите да са евтини, но вие хич не си вадете главите от г-ъ-з-ъ- на цецо -т-ъ-п-о-ъ-г-ъ-л-н-и-к-а- и останалите крадливи герберски шопари.Българина е продажно говедо, което се мазни и -г-ъ-з-у-р-ч-и- пред шефа, това е манталитет и не може да се изкорени.

  1. Велемире, ти пробва ли да купиш апартамент от Артекс? Защото аз се обадих и те ми потвърдиха подобна цена! Само, че ако са прочели киселите ти коментари (все си недоволен) и са те отрязали.

   1. Да, прав си, само че са ти предложили старите апартаменти дето Цецко е „заменил“ …
    Обидно е да лъжеш, че бялото е черно !
    Но ТРИ пъти по-обидно е да обясняваш на някого кое е черно и кое бяло !
    ЕЙ ТОВА НАПРАВИ Цецо и продължава да го прави …

 12. Тежки санкции, казва Борисов, че наложил и Труд го повтаря. Санкции или наказания на български се налагат за провинения. Тогава защо „тежко санкционират“ невинните? Защо те безропотно и дори с някакво удоволствие ги приемат? Защо Труд се гръмва в глезена с това разцследване? Ще стане ясно след като евентуално се изясни чия е реалната собственост в „Артекс“.

 13. Браво ТРУД ! Така е , НО булгаристанци се ловят на КЛЮКИТЕ , а не на ДОКУМЕНТИ….

  1. Яж ми докувента, идиот слабоумен…

 14. Блъсков,не ставай подлога на Цецо маратонката……………………Предишните 6 / шест/ апартамента от с.Шума -Годечко ли се пръкнаха………………Явно годинките ти оказват влияние……………………..Станал си страхлив подлизурко и баба ти се срамува от теб………………

 15. Казано по-просто – Блъсков облиза „суджука“ на бат’бойко, след което смъкна гащи и застана в поза „на колене“ със зaдниk към герберчетата. Дано се е запасил с повечко вазелин!!!!

 16. ЖЕРТВА Е БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД,
  А НЕ ТОЭ ИЭ-РОД…!!!

  НАЙ-БЕДЕН В ЕС

  след 12 годишно УПРАВЛЕНИЕ
  и апартаменто ОБНОВЛЕНИЕ

  УУУУ

 17. Поне едно обективно и точно мнение! Това е самата истина! Чест прави на Блъсков, че публикува коректно фактите около сделката на Цветанов! Аман от платени, некомпетентни журналисти, които цяла седмица ни занимават с фалшиви новини! А журналистката от Свободна Европа е толкова „свободна“, колкото е непознаваща материята, за която е писала. Останалите пък това и чакаха – подеха лъжата и не спряха да я разпространяват и доукрасяват, без дори да прочетат фактите и , ако могат все пак да вникнат в информацията. Ако все пак разберат, че са разпространявали лъжи, дали ще се извинят???

 18. ЖЕРТВА Е БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД,
  А НЕ ТОЭ ИЭ-РОД…!!!

  НАРОД, НАЙ-БЕДЕН В ЕС

  след 12 годишно
  гърбаво УПРАВЛЕНИЕ
  и апартаменто ОБНОВЛЕНИЕ

  УУУУ

 19. Г-н Блъсков, уважавам Ви като журналист, но градската мълва гласи, че в двойния гараж на г-н Цветанов, за добре дошъл, го чакали два чисто нови мерцедеса от сем.Мирянови. Човек може да стане луд докато чете в официалните ежедневници и като слуша хората, които твърдят, че обратното е истина. Жална й майка на родната България от такъв народ (считай и едните, и другите). Повече няма нищо да чета по темата, само ако има някакво официално развитие и конкретни факти. А това с цените, всеки строител „играе“ и всеки българин го знае!

 20. Ами като сте толкова компетентни ,защо чакахте досега и не показахте истината. Ха сега,за компенсация,разнищете имотите на Йончева,която твърди,че те са обезщетение за земя,върху която е построен блок.Та вижте колко е тази земя,колко е струвала и какви апартаменти са получили като обезщетение.Ама първо си сложете кафявите гащи.

 21. XAIDE SEGA PYK JERTVA SYS SEDEM APARTAMENTA.AMI DAITE DA GO NAPRAVIM ZASLUJIL BOREC POSTRADAL OT KAPITALIZMA I DA MU DADEM OSCHTE 3 APARTAMENTA DA STANAT 10 DANO SE NAQDE

 22. Вие идиоти ли сте или си правите на такива?!?
  Защо никъде не споменавате, че апартаментите обект на заменката са незабавно препродадени на цени близки до данъчната оценка? Това, че и други хора са купили на данъчна оценка (т.е. спестили ДДС и други данъци) е престъпление само по себе си и не озаконява деянието на Цветан. По-скоро Мирянови трябва да са обект на задълбочени проверки…

 23. В тоя миг ,
  Боко- простий премиер,
  наранен,,надебелял и
  пожарникар стар,
  повика ЦЕЦО- свойта дясна ръка
  с нов мезонет,
  с личен асансьор…
  и рече: Цецо виж настая сеч,ти…..
  разбираш веч…Искаш ли да умреш?

  И бледия Цецо,
  замига..няма и без да завайка рече:
  УДРЯЙ! И Боко ножът си извади
  кървав из гърди му…

  И кръвта рукна,
  трупът се затресе
  и кръвта Цецова с таз на Цачева
  се смеси…

  А електоратът от свода
  през гъстия дим…
  гледаше на всичко..тих
  невъзмутим….

 24. Жалки, жалки хорица!
  Вярвам, че в Труд има останали и достойни журналисти, а и не само – всякакъв друг поддържащ персонал. Пожелавам ви скоро да си намерите друга работа, защото това вече е унижение.
  П.С. Като човек който скоро си е купил апартамент в София, няма сграда на Артекс на цена под 1200/кв.м, а гаражите са по-скъпи, дори и в моя краен квартал.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.