Цветанов: Много е важно да се поддържат отношенията Европа-САЩ

Снимка: БТВ

Основното послание на Тръмп на молитвената закуска беше борба с международния тероризъм, каза Цветан Цветанов пред БНТ след посещението си в САЩ.

Американският президент даде и сериозна заявка за толерантност към всички нации и етноси, което беше много ясно очертано, добави той.

Според Цветанов много е важно да се поддържат отношенията Европа-САЩ.

Той коментира и че Тръмп се стреми Америка да е водещ фактор за стабилност и да е велика държава, да се води диалог с всички, както и да се постигат определени цели от взаимен интерес.

„Но много е важно да има силно трансконтинентално сътрудничество с Европа. Оценката, която даде Доналд Туск от ЕК и слагайки под общ знаменател, че основните предизвикателства за ЕС ще бъдат Китай, Русия и САЩ, според мен не работи добре за Европа и добрите отношения, които трябва да имаме със Съединените щати“, подчерта Цветанов пред БНТ.

„България и Югоизточна Европа представляват интерес за САЩ, надявам се и сега да остане така, трябва да постигнем отпадане на визите, но има доста голяма процент на отхвърляне през последната година, коментира още Цветанов.

Според него президентът Радев е дал положителната оценка на управлението на ГЕРБ в изказванията си по време на посещението си в Германия.

„Затова искам да благодаря на президента Радев – за неговата обективност, за това, което казва като постигнати цели от правителството на Борисов.“

Той обаче подчерта, че държавният глава не е коментирал най-важната политическа цел за страната ни – предстоящото ни председателство на ЕС и основните приоритети, които България може да реализира.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.