Цветанов: Никоя парламентарна група не може да състави кабинет, необходими са избори

Цветан Цветанов

Към момента нито една парламентарна група не може да състави кабинет и е необходимо да се проведат предсрочни парламентарни избори, които да осигурят на страната стабилност и успешна подготовка за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по БНР, като подчерта, че позицията на партията му по този въпрос остава непроменена.

"През последните две години направихме максимума на компромиси и „протегнати ръце“ за партньорство", подчерта Цветанов. Според него не може да бъде осигурена парламентарна подкрепа от 43-то Народно събрание за съставяне на нов кабинет, защото подкрепата на част от народните представители от Реформаторския блок не е достатъчна за гарантиране на стабилността му.

Цветанов изтъкна като допълнителна причина за невъзможността настоящият състав на Народното събрание да подкрепи нов Министерски съвет различията с Патриотичния фронт.

Той посочи, че по време на кампанията за избор на президент е имало популистки изказвания за минимална пенсия в размер на 300 лв. Според зам.-председателят на ГЕРБ няма политик, който не желае да направи това, защото пенсиите на възрастните хора са недостатъчни. Такава промяна, обаче, според лидера на парламентарната група на партията, би означавала и промяна в скалата на останалите пенсии – над този праг и съответно – ръст на бюджетните разходи от над 1,5 млрд. лв. и увеличен дефицит.

Според Цветан Цветанов, Бюджет 2017 по всяка вероятност ще бъде приет.

Той изрази очакване на Консултативния съвет при президента да се стигне до приемането на общо решение за провеждане на предсрочни избори за Народно събрание в последната седмица на март или в първата на април 2017 г.

Участие на министри от ГЕРБ в служебен кабинет няма да има, а задачата му ще бъде да създаде среда, която да гарантира провеждането на демократични избори.

Решението на партията е да се съобрази с позицията на повече от 2,5 млн. българи, които са мнозинство сред гласувалите на последния референдум. Но ГЕРБ ще участва в обществени дискусии като организираното идния вторник обсъждане, инициирано от парламентарната правна комисия, на което ще се проведат дискусии с представители на неправителствени организации и експерти в областта на избирателното право и изборните системи.

Според Цветанов „трябва да има промяна, която обаче да не ни отведе в другата крайност“. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика