Цветанов обсъди приоритетите на българското председателство с Манфред Вебер

Сигурността в Европа, политическата обстановка, Брекзит и предстоящите догодина европейски избори бяха сред основните теми, които обсъдиха в Брюксел председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов и председателят на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер.

Манфред Вебер обяви пълната си подкрепа за правителството на премиера Бойко Борисов и изрази увереност, че Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде успешно. Доказателство за подкрепата на Германия е и посещението в България преди няколко дни на канцлера Ангела Меркел.

Вебер и Цветанов разговаряха конкретно и за един от приоритетите на България по време на Председателството - ангажираност за европейското бъдеще на Западните Балкани. Този приоритет се припокрива и с Берлинския процес - дипломатическа инициатива, свързана с бъдещото разширяване на Европейския съюз.

Подготовката за предстоящите през май 2019 година европейски избори също беше сред обсъдените теми. Цветан Цветанов и Манфред Вебер се обединиха около идеята партиите от ЕНП ще работят усилено, за да покажат силната страна на Европейския съюз и да противодействат на популизма, който кресливо посочва недостатъците, но без да дава решения на проблемите и без да предлага дългосрочни планове. ЕНП ще работи върху общи послания за всички свои партии-членки и намирането на европейски решения за подобряване на ежедневния живот на европейските граждани.

Манфред Вебер и Цветан Цветанов разговаряха и за Брекзит, тъй като това е едно от досиетата, по които на Българското председателство му предстои усилена работа. Потвърдено бе, че няма да се прави компромис с правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания, след излизането на страната от ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика