Цветанов: Парламентът да избира председателя на Комисията за противодействие на корупцията е гаранция срещу политическа намеса

Предложението председателят на Комисията за противодействие на корупцията да се назначава от парламента е гаранция за отделяне от политическата намеса, заяви Цветан Цветанов.

В първоначалния вариант на законопроекта спорът беше кой да бъде органът, който да назначава председател. Първоначалната идея беше това да бъде Министерски съвет, но всички стигнахме до консенсус, че тази философия трябва да се промени, за да няма усещане за репресивен апарат. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на обсъждането на Проекта за Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество в Народното събрание.

„След поредицата от обсъждания, освен самия законопроект, има допълнение - председателят да бъде назначаван от парламента, а зам.-председателят и членовете да се предлагат от председателя. Това е още една гаранция за отделянето от политическата намеса и усещането, че би могло да се търси репресивен апарат“, обясни той. По думите му антикорупционното законодателство е едно от законодателствата, които най-дълъг период от време са дискусионна тема в обществото. „В 43-тия парламент бяхме на прага на приемането на антикорупционното законодателство“, припомни Цветан Цветанов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика