Цветанов: Не си представяме друг министър-председател освен Борисов в нов кабинет

"Ние ще се стремим да вземем максимален резултат, ако получим одобрението на хората, за да управляваме самостоятелно. Но трябва и да загърбим тяснополитическите си интереси и да се водим от интересите на хората." Това каза пред БТВ досегашният председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Най-лесно е да говориш това, което хората искат да чуят. Не смятам, че трябва да отговарям на подобен тон в пленарната зала", коментира Цветанов по повод репликите на Корнелия Нинова в парламента.

"Безпринципно ли беше, че приехме стратегия за съдебната реформа? Когато говорим за политика за отчитане на реформи, трябва да си припомним, че икономическият ръст е над 5 процента. В туризма имаме над 500 млн приходи повече, които си върнахме от прагматичната политика на правителството на Борисов", поясни Цветанов.

"Когато говорим за политики и реформи нека си припомним дефицита, с който започнахме мандата, който поехме от БСП. Сега имаме излишък. Имаме 202 хиляди работни места. Имаме най-големия успех в посещаемостта на туризма. Успяхме да си върнем дори тези, които не предпочитаха България. Това, което направихме в икономически план - започнахме да разплащаме пари от новия финансов програмен период. Договорени са много нови проекти. Това са фактите, които са потвърдени от срещите в Брюксел", каза още Цветанов.

До момента са договорени над 36% от еврофондовете и тези цифри са потвърдени. Безработицата за пръв път е 8%. БСП засягат най-чувствителните теми в държавата - пенсиите и бедността. Същото говореха и на кампанията си, която водеха през 2013-та година, допълни Цветанов.

"Тези теми бяха много спекулативно поднесени от БСП. Президентските и парламентарните избори са различни. Ако бяха еднакви щяха да се провеждат заедно", коментира още той.

"Нека припомня на Корнелия Нинова и на БСП, че голяма част от решенията, които се взимат от нашите политици са водени от българския интерес. Припомням какво се случи през 2013 година. Парите за наука и образование по времето на БСП бяха 0, докато ние се опитваме да вложим и там. Това е алтернативата, която предлагат от БСП. Всяко едно правителство занапред ще бъде под формата на коалиция, това е ясно. С Реформаторите направихме кабинет в условията, в които ни оставиха след 2013 година", обясни Цветанов.

Председателят на ГЕРБ коментира и сформирания служебен кабинет. "Служебният кабинет е добре подбран. Доктор Семрджиев е името, най-често свързвано с реформите в здравеопазването. Пламен Узунов беше предложен като алтернатива на МВР Пловдив, но аз не го приех в новата дирекция. Изпратих човек от София, който отиде и оглави общинската дирекция. Колкото и да харесвам Герджиков, когато един министър-председател поема отговорност, трябва да има отношение и към хората", припомни той.

"Бойко Борисов беше прекалено добър и даде прекалено много доверие на хора, които злоупотребиха с това", каза още Цветанов ГЕРБ.

"Ако съставяме ново правителство, не си представяме друг министър-председател освен Борисов", категоричен беше той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България