Цветан Цветанов: Ако не се предприемат действия за евтаназия, това би застрашило поминъка на хората

Действията, които се предприемат срещу чумата по животните, целят да ограничат възможността страната ни да бъде потърпевша в последващ период от време. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след извънредното заседание на Председателския съвет на парламента за чумата по животните.

По думите на Цветанов, ако не се предприемат действия за евтаназия, това би застрашило поминъка на хората и отбеляза, че над 1 млрд. лв. е оборотът от търговията с дребен добитък.

„75% от обезщетенията, могат да бъдат възстановени от ЕК“, допълни Цветанов.

Той благодари на председателя на Парламента Цвета Карачнчева за това, че е свикала извънредния Председателски съвет, на който парламентарните групи са били информирани за предприетите във връзка с чумата действия. „Чумата е установена на територията на областите Ямбол и Бургас, като в тези области са локализирани 7 общини“, обобщи той.

Цветанов обясни, че предприетите от страна на БАБХ мерки имат за цел да предотвратят разрастването на чумата.

Препоръчахме да се дава ежедневна информация за чумата по животните, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

По думите на Цветанов населението, където се предприемат тези действия, трябва да бъде информирано. „Това, което показа Дамян Илиев е, че голяма част от обществото е информирано“, каза Цветанов и поясни, че сега в информирането на хората ще бъдат включени и кметовете на населени места и това ще бъде протоколирано.

„В момента са направени над 400 проби, но са взети над 6000. Обезщетенията ще бъде в максимално кратки срокове, в рамките на седмица до десет дни, за да може по този начин хората да бъдат спокойни, че ще са обезщетени“, каза Цветанов.

Коментари

Задължително поле