Цветан Цветанов: БСП се опитват да направят политическа интрига от събитията в ДАБЧ

БСП се опитват да направят политическа интрига от събитията в ДАБЧ, с колегите от „Обединени патриоти“ нямаме взаимни обвинения. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с ДАБЧ и исканите оставки на вицепремирите Каракачанов и Симеонов.

Във връзка с казаното от БСП, че ГЕРБ хвърля малкия си партньор на кучетата, Цветанов заяви: „Разбира се, че в тези събития ще се опитат да направят политическа интрига. Всички народни представители, вие видяхте и днес, си говорим с колегите, участваме активно в гласуването и нямаме взаимни обвинения и различия по това държавата да изпълни ангажимента си“.

Относно идеята за анкетна комисия за ДАБЧ по инициатива на ДПС, Цветанов заяви, че ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са се подписали за създаването й. „Недейте да смятате, че някой иска да прикрива действията на определени институции, които са допринесли или са създали условия за някакви корупционни схеми. Точно за това има парламентарен контрол. Изпълнителна власт има механизми със своите инспекторати, със съответните компетентни институции, които да осъществяват този контрол и там, където има необходимите данни и достатъчно доказателства, за да се пристъпи към реализация. Впоследствие знаем, че съдът определя дали един човек е виновен“, допълни още Цветанов.

На въпрос дали има смисъл от такава комисия, след като тече разследване, той обясни, че е имало такива случаи, защото компетентните институции не могат да споделят какви са техните разработки.

С приемането на Закона за киберсигурността България вече е една от държавите в ЕС, която има такова законодателство, каза председателят на ПГ на ГЕРБ във връзка с приетия нов Закон за киберсигурността.

„За киберсигурността първо искам да благодаря на всички, които участваха в законопроекта. Знаете, че по директива на ЕК всяка една държава-членка трябва да приеме национално законодателство“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ. По думите му със законопроекта се подобрява координацията и взаимодействието между всички институции.

„Създаваме възможност за повече сигурност и невъзможност да се правят кибератаки и да се предприемат мерки, с които доставчиците на интернет също да могат да изпълняват своите ангажименти в синхрон с държавните органи“, допълни още Цветанов. Той уточни, че е възникнал дебат в пленарна зала във връзка с това дали президентът не се изолира от възможността да участва активно в създаването на киберзвено, координиращо между всички институции.

Той коментира, че в чл. 9 от Закона за киберсигурността са разписани възможностите, които президентът може да осъществи, а именно чрез указ да излъчи представител на президентството в този орган. „Това, което се дава като правна възможност е както президентът, така също министър-председателят и председателят на Народното събрание да могат по свое искане да участват в заседанията на този съвет по киберсигурност. Смятам, че по този начин сме дали абсолютно равни права на абсолютно всички, които имат отношение към темата“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика