Цветан Цветанов: Все още страната ни влиза в статистиката за източник на трафик на хора

Държавата може да се бори ефективно срещу трафика на хора, когато всичките й институции работят заедно. Изключително важно в борбата срещу това престъпление е идентификацията на жертвите, защото това дава добра информационна база, въз основа на която могат да се реализират превантивните политики и мерки. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов по време на конференцията „Трафик на хора и кибер престъпления: връзки, противодействие и превенция“. Организатори на форума, който се проведе по повод Европейския ден за борба с трафика на хора, са Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и Фондация „Ханс Зайдел“.

„За съжаление, България все още фигурира в статистиките като страна, която е източник на трафик на хора. За да не позволим тази престъпна мрежа да се разшири, е необходимо освен активно сътрудничество между институциите, имащи отношение към този проблем, и завишаване на наказанията. Неслучайно направихме промени в НК и НПК и сега българският съд може да издава достатъчно високи присъди за трафик на хора“, посочи Цветан Цветанов пред участниците на форума. Той подчерта, че днес е наш дълг да помогнем на всички онези хора, станали жертва на трафик на хора. „Ние трябва да вземем лошите примери и да ги използваме с превантивна цел по време на информационни кампании“, уточни председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Цветанов отбеляза, че средствата, генерирани от осъществяването на тази престъпна дейност, се увеличават всяка година и никой не е застрахован от това, да попадне в капана на трафика на хора. „Ето защо такива конференции като днешната са толкова важни. Трябва да изградим ефективна превенция срещу това съвременно робство“, категоричен бе той. Председателят на ПГ на ГЕРБ благодари на един от организаторите на форума – Фондация „Ханс Зайдел“ и нейния председател проф. Урсула Менле, за енергията и желанието, с което те подкрепят всяка една кръгла маса и дискусия по темата. Цветанов изказа своята признателност и към Н. Пр. Ема Хопкинс – посланик на Великобритания в България. „Въпреки Брекзит, Великобритания остава ключов партньор на ЕС по тема сигурност“, каза председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

„Жертвите на трафика на хора могат да бъдат от всякакъв пол и възраст. Сексуалната експлоатация е най-често срещаната форма на трафика на хора. Всяка форма на насилие и тормоз не може да бъде подценявана и толерирана, затова всички институции на национално и международно ниво трябва да обединят усилията си в изграждането на ефективно противодействие и превенция“, заяви председателят на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и кмет на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че Столична община е открила два центъра за специализирани услуги за жертви на трафик. „Ще отворим и жилище от защитен тип за деца жертви на това престъпление. Благодарна съм на правителството за подкрепата в тази сфера и именно тази наша съвместна дейност и изключително сериозна заявка за борба с това престъпно явление“, категорична бе Фандъкова.

„България е на път да се превърне в лидер в областта на борбата с киберпрестъпленията. Страната реализира много успешни политики и в борбата срещу трафика на хора, като в тази област има какво още да се направи“, каза на свой ред председателят на Фондация „Ханс Зайдел“ проф. Урсула Менле.  Тя изтъкна отличната си съвместна работа с Цветан Цветанов както сега, така и докато той беше вицепремиер и министър на вътрешните работи. „Тази тема е много чувствителна и е важно да се насочи общественото и институционалното внимание върху работата с хората, които вече са станали жертва на трафик“, сподели проф. Менле.

В рамките на форума българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел обясни, че с еволюцията на новите технологии и мащабът на трафика на хора расте. „Това позволява за кратко време голям брой хора да попаднат в капана на това съвременно робство. Важно е да бъдем внимателни докато сърфираме в онлайн пространството, защото  голяма част от хората стават жертви именно там“, каза още еврокомисарят.

 

Коментари

Задължително поле