Цветан Цветанов: Задълбочава се институционалното противопоставяне

Като задълбочаване на институционалното противопоставяне определи днешната среща между президента Румен Радев и председателя на ВКС Лозан Панов, който поиска държавният глава да свика консултации за Велико народно събрание, заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов в студиото на "Още от деня" по БНТ .

През последните няколко месеца, години наблюдаваме едно противопоставяне между прокуратурата и ВКС и по-специално съответните ръководители, допълни Цветанов.

Той подчерта, че това рефлектира върху ефективността и не дава абсолютно никакъв коефициент на полезно действие, което да е съотносимо в очакванията на обществото.

"За нас това, което е важно имаше възможност да се направят конституционни промени във връзка с изпълнение на стратегията за реформа в съдебната система от януари 2015 г. Есента на 2015 г. бяха направени конституционни промени и в момента тече процедура по избор на представителите за ВСС. И тук вече говорим за пряк избор - разделение на две колегии - прокурорска и съдийска", категоричен бе Цветанов.

Относно случая с "Наглите", Цветанов заяви, че прокуратурата няма никакво отношение към това, което се случи с тези две лица от групата, които искаха да излязат от затвора предсрочно.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 44 НС подчерта, че "Прокуратурата няма абсолютно никакво отношение - тя е свършила своята работа до момента, в който съдът се е произнесъл на трета инстанция. Съдът е институцията, която всъщност освобождава предсрочно, ако има задължително достатъчно данни за това. И преди, и сега нормата е много ясна - съдът е компетентен да освободи едно лице предсрочно. Всичко беше тълкуване, внушения, но преди имаше една комисия, която се произнасяше преди съдът да вземе окончателното решение; сега в момента администрацията, психолога, социалния работник се произнасят и тогава съдията решава дали едно лице трябва да бъде освободено предсрочно или не."

"Всяко едно правораздаване, което завърши на трета инстанция - държавата, всяка една институция изразходва ресурс - обществен, на българския данъкоплатец и когато едни подобни лица бъдат освободени предсрочно, това означава, че държавата отново трябва да се ангажира с разходи, за да може да обезпечи сигурността на всички останали хора, които могат да стана потенциални жертви на тези престъпници", каза още Цветан Цветанов.

Втората инстанция отмени освобождаване на осъден по случая "Наглите".

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ - [email protected] И [email protected]

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика