Цветанов призна пред „Труд“: Има оклеветяване на много от фирмите

Според шефа на ПГ на ГЕРБ строителите са изкупителната жертва

"Труд" зададе въпрос на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след срещата му с Камарата на строителите:

Г-н Цветанов, вие говорите за фалшивите новини и за това, че строителите може да се окажат жертви на тези новини. Защо вашият вицепремиер Томислав Дончев внесе в прокуратурата сигнал срещу една от най-големите строителни фирми в България, позовавайки се единствено на публикация от сайт, чието име не искам да споменавам. Въпросният сайт произведе една фалшива новина за убийството на една млада жена и майка, която новина струваше много скъпо на България. Как ще коментирате това?

Отговорът на Цветанов:

Що се касае за сигнала, за който вие ме питате, мога да кажа следното:

Българската държава и изпълнителната власт, ако има съмнение за някакви действия, които не съответстват на българското законодателство, трябва да бъдат сезирани компетентните органи, за да могат да се извършат съответните проверки. Това в никакъв случай не означава, че дадената фирма, или даденият човек е корумпиран или участва в някаква схема за утвърждаването на някакъв модел. Точно това е силната страна, че след извършването на подобна проверка и когато бъде установено какви са фактите и всички данни, тогава вече ще може всеки един да си търси правата, а там където е необходимо и по съдебен ред.

Защото аз искам да защитим националните интереси, искаме да гарантираме и това, което българските строители правят, но и начинът, по който те ще могат да се защитят когато приключат тези проверки.

За всички е ясно, че има оклеветяване на много от фирмите в България и то за постигане на определени политически цели. Строителите в момента са изкупителната жертва за постигането на политически цели на определени извънпарламентарни сили.

Това, което мога да кажа и това, което съм провеждал като разговори и в предишното си качество на вицепремиер и министър на вътрешните работи, и сега като народен представител, като председател на вътрешната комисия, когато съм правил срещи и сме боравели с всичко, което излиза като доклад от ОЛАФ... Вие знаете, че страната ни е държава, в която са извършени най-много проверки, но това в никакъв случай не означава, че е най-корумпирана. Ние казваме, че всеки един сигнал трябва да бъде проверен. Компетентните органи са тези, които казват, дали някой е виновен или не. И това по никакъв начин не означава, че страната ни трябва ежедневно да бъде дискредитирана и то за постигане на политически цели.

Погледнете в хронологичен вид всичко, което се случи през последните няколко месеца и преценете дали това, което ви казвам не е правилно. Що се касае до фалшивите новини, много е важно отговорните медии да си вършат работата. Свободата на медиите, свободата на словото е гарантирана от българската конституция и е заложена и в българското законодателство. Досега не съм чул нито един от нашата парламентарна група да е казал, че трябва да се ограничат правата на медиите или свободата на словото. А ежедневно сме подложени на неистини, които се сипят по наш адрес. Но както се казва, ние сме си избрали професията да бъдем политици и този начин на живот, който да бъде прозрачен за всички. За голямо съжаление някой път незаслужено получаваме квалификации или обиди се нанасят чрез българските медии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика