Цветан Цветанов: Не е изключено у нас да има чужденци, присъединили се към ИДИЛ

Не трябва да изключваме възможността в България да има и чужденци, които са се присъединили към „Ислямска държава”. Това каза по БТВ Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с , който, според прокуратурата, е заемал високо ниво в йерархията на ИДИЛ.

По думите му структурите на сигурността сега трябва да бъдат много по-мобилизирани.

„Това, което се изнася и тези периоди, които се маркират, трябва действително да се провери абсолютно всичко какво е правено през всички тези месеци и години.

Цветанов допълни, че докладите на Европол сочат, че около 5000 са гражданите на Европейския съюз, които са се присъединили и са се били в боевете за „Ислямска държава”.

„Няма извадка дали и колко от тях са българи, но преобладаващите са от Германия, Белгия, Холандия. В Западните Балкани са около 800 човека. В такива ситуации не трябва много да се говори. Това, което са свършили като компетентност органите, задържането и самият факт, че на две мерки в съда лицето е задържано с постоянна мярка означава, че има достатъчно годни доказателства, за да се направи необходимото предположение.”

Оттук нататък обаче има много работа, която трябва да се свърши, заяви Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика