Цветан Цветанов: Президентът ще предприеме тона, който има в българския парламент за конституционен съдия

Убеден съм, че президентът ще предприеме тона, който има в българския парламент за конституционен съдия. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ в парламента.

Изненадващата среща между лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС се състоя веднага след скандала по липсата на кворум в пленарната зала и отказа на ДПС депутатите й да се регистрират, след като това направиха и от БСП. Карадайъ и Цветанов говориха близо един час, а след това застанаха заедно пред камерите и журналистите.

Официалната тема на разговора е била номинацията на Красимир Влахов за конституционен съдия, която бе и единствената в последния ден от срока, изтекъл вчера. ДПС не издигна свой кандидат, което направиха и останалите, а ОП подкрепиха партньорите си.

Попитан как ще коментира появилите се слухове, че Янаки Стоилов може да бъде номинацията за конституционен съдия на президентството, след като БСП останаха без такава при оттеглянето на Стоилов , Цветанов отговори: „Убеден съм, че българският президент ще предприеме тона, който има в българския парламент. Защото имаме процедурни правила, които се подлагат на гласуване в пленарна зала. Има след това и номинации, които се правят в определен срок, след това има заседание на правната комисия, където могат да се чуят различни гледни точки и после влизаме в пленарна зала, където има съответното дебатиране, обсъждане и гласуване. Бих се радвал, ако и президентът има подобни прозрачни процедури“.

Цветанов посочи, че по този начин всички български граждани ще видят какви са процедурите по номинирането за подобни високи позиции и от президентската институция.

„Всичко това, което правим както за избор на Висшия съдебен съвет, така и за представители на СЕМ или за други комисии, за които българският парламент има отношение, гледаме да е прозрачно. Има дори и онлайн връзка, за да може всеки, който проявява интерес, да наблюдава дебатите и да задава конкретни въпроси чрез народни представители“, обясни Цветанов.

Той посочи, че не би могъл да коментира дали Янаки Стоилов ще е номинация на президента. „Виждам, че има отстъпления от това, което излезе в публичното пространство, че БСП ще номинира Стоилов. Смятам, че това беше добър подход на ръководството на БСП, защото на всички е ясно, че най-добър вариант е да издигнеш вътрешната си опозиция на постове, където ще можеш да ги отстраниш от възможните размътвания на водата и да засилваш напрежението, в партията с ръководство в момента на Корнелия Нинова“, коментира Цветанов.

"КС е много висок орган в държавата. Според нас би трябвало членовете на КС да са консенсусни фигури, независимо кой ги предлага. И все пак, ние искаме да носим нашата отговорност, когато се излъчват членове на КС от Народното събрание", заяви Карадайъ в отговор на въпрос дали липсата на други номинации не означава, че този кандидат вече получава подкрепата на парламента.

По думите на Карадайъ управляващите също искат да има широка подкрепа за кандидатурата на Влахов като конституционен съдия от парламентарната квота, поради което идната сряда в 11.30 часа той ще бъде изслушан от депутатите на ДПС.

"Идеята е номинираният за конституционен съдия да направи срещи с парламентарните групи и едно представяне да има. Това, което говорихме с г-н Цветанов, и евентуално в сряда в 11.30, по време на почивката в НС, да направим среща в ПГ на ДПС", уточни лидерът на ДПС.

Кворумът и бойкота на опозицията днес не е бил официалният повод за разговора, но стана ясно, че не е бил подминат. ДПС обаче няма да си издаде предварително похватите и стратегията за утрешния пленарен ден, включително и дали ще се регистрират депутатите на движението в 9.00.

"Това са си политически поведения и въпроси на различните парламентарни групи. Нека тази тема да я оставим на ДПС, сега, ако разкрием нашето тактическо поведение, ГЕРБ ще си направи свое тактическо поведение на база на нашето", отклони отговора лидерът на ДПС.

Цветанов благодари на Карадайъ за срещата и потвърди, че са обсъждали парламентарния дневен ред и седмичната програма, но преди всичко номинацията на съдия Влахов, издигнат от ГЕРБ и ОП вчера.

"Ние бихме искали от парламентарното мнозинство, когато има избор от парламента за подоби високи позиции в държавата, трябва да търсим максималния политически консенсус. Същото ще направя и с колегите от БСП", каза Цветанов, който щял да търси контакт със соцлидерката още днес, за да им предложи и те да направят среща с Красимир Влахов през следващата седмица, когато поискат.

Коментари

Задължително поле