Цветан Цветанов: "С усилията на международната общност ще се справим с бежанската вълна"

Смятам, че този пик на бежанската вълна от 2015 година и съответно политиката, която направи ЕС, както и това, което се постигна с Турция, може тези около три милиона бежанци да бъдат на турско-сирийската граница. С подпомагането на бежанските центрове и от Европейската комисия, аз съм убеден, че с общите усилия на международната общност, нещата ще се случат.

Това заяви в понеделник в Горна Оряховица заместник- председателят на ГЕРБ и великотърновски депутат Цветан Цветанов. Според Цветанов, Ирак вече се възстановява своята държавата по начина, по който самите иракчани искат да бъде управлявана и ИДИЛ вече е изтикана от там.

„Убеден съм, че събитията в Сирия ще бъдат решени, защото това ще даде отново добрата перспектива за всички онези хора, които напуснаха родината си. А знаете, че около 6 милиона души са тези, които са се разселили по всички точки около региона, а също така и в Европа, аз съм убеден, че сега вече най-важно е да има интеграция на тези бежанци, които влязоха в ЕС, допълни още председателят на парламентаната комисия по вътрешен ред и сигурност", коментира Цветанов.

Той подчерта, че при неделната молитвена закуска в Пловдив, присъстващите гости от различни държави, са заявили, че подобна толерантност не са виждали:

„Страната ни беше домакин на регионална молитвена закуска в Пловдив и присъстваха представители на 31 държави от три континента – Австралия, САЩ и Европа, както и представители от Западните Балкани и тези, които бяха от Косово, посетиха джамията в Пловдив, влязоха заедно с кмета и с голяма част от тези гости, които бяха на молитвената закуска", разказа Цветанов.

„Те видяха отношението и диалога, който беше между местната власт, настоятелството и всички мюсюлмани, които бяха вътре в джамията и отстрани, където има едно кафене. Хората от Босна и тези, които бяха от Косово, казаха, че подобна толерантност те не са виждали. Те бяха приятно изненадани и от тази гледна точка ние дадохме модела „Пловдив“. Но в България са много градовете, включително и Горна Оряховица влиза в тази част, където има присъствие на много етноси и това многообразие, което са завещали нашите деди, ни дава силата да преодоляваме всяка една трудност и всяко едно противоречие, защото религията може да не обединява, но пък религията не трябва да ни разделя. Заедно можем повече, отколкото всеки един поотделно", категоричен е Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България