„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 март 2018

Истината vs. Истерията За първи път: Документът за регистрацията за хулиганство на жената на председателя на ВКС

Жельо Бойчев: Ще се стремим информацията от комисията за ЧЕЗ да стане публична

Цветан Цветанов участва в САЩ в Интерпарламентарна конференция по въпросите на сигурността

Снимка: ПП ГЕРБ

Великотърновският народен представител, председател на ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов бе на работно посещение във Вашингтон. В американската столица Цветанов проведе поредица от срещи с представители на различните институции на САЩ, както и на неправителствения сектор.

Във Вашингтон Цветан Цветанов участва в Интерпарламентарна конференция по въпросите на сигурността. Форумът се състоя в рамките на Работната група на Конгреса на САЩ по въпросите на тероризма и неконвенционалната война. Тазгодишното заседание беше посветено на глобалните предизвикателства пред съвременния свят – религиозен тероризъм и радикализация, киберсигурност и криптовалути в т.ч. финансиране на тероризма, икономически и кибершпионаж.

По време на форума Цветан Цветанов направи изказване за съпричастността на военното крило на Хизбула към терористичния акт в Бургас през 2012 г., като призова участниците в конференцията да не подценяват нито един субект в съвременната терористична дейност. Цветанов подчерта необходимостта от обединяване на усилията на парламентарно и правителствено ниво в Европа за прекратяване на възможностите на подобни организации да развиват криминална и терористична дейност. В изказването бе посочено, че следва да бъдат изработени още по-добри мерки и механизми за обмен на информация между правоохранителните служби на държавите от ЕС, като е редно към този механизъм да бъдат привлечени и държавите от Западните Балкани, пред които се разкрива европейска перспектива.

Цветан Цветанов проведе и работна среща в Агенцията за борба с наркотиците на САЩ. По време на разговора с регионалния директор за Европа и Близкия Изток Джозеф Кип беше обсъдено двустранното сътрудничество и новите регионални предизвикателства. Със задоволство беше отбелязано, че отличното сътрудничеството от предходните години между българските правоохранителни органи и ДЕА продължава и днес. В качеството си на председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Цветан Цветанов постави въпроса за увеличаване на броя на обучаващите се в Академията на ДЕА български правоохранителни служители. Беше специално отбелязано, че така най-добре се изграждат кадри за успешно трансатлантическо сътрудничество.

Председателят на ПГ на ГЕРБ се срещна още със секретаря по вътрешната сигурност на САЩ (2005 – 2009 г.) Майкъл Чертоф. Федерален съдия и автор на Патриотичния акт – закона за противодействие на тероризма в САЩ, Чертоф е знакова фигура в американската правоохранителна система. По време на мандата му бяха поставени основите на съвременната контратерористична система и система за гранична сигурност на САЩ. Понастоящем Чертоф е водеща фигура в областта на академичното изследване на процесите на радикализация и тероризъм. По време на двустранната среща беше договорена съвместна дейност в редица направления, както и участие в проект, свързан съвместно с централноевропейски мозъчен тръст, който е в партньорски отношения с организацията на Чертоф. Цветанов и Чертоф изразиха взаимно съгласие, че това е само началото на бъдещо дългосрочно сътрудничество.

Във Вашингтон Цветан Цветанов проведе своите традиционни срещи с ръководни представители на мозъчните тръстове на Републиканската и Демократическата партия на САЩ. По време на срещите бяха представени приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. От американска страна беше изказана много висока оценка за включването на Западните Балкани сред основните приоритети на българското председателство. В момента представянето на ясна европейска перспектива пред тези държави е от съществена важност. Беше заявено, че България, чрез членството й в ЕС и НАТО, е положителен пример за целия регион.

По време на визитата си и в рамките на Интерпарламентарната конференция Цветанов проведе още редица срещи, сред които с ръководителя на Офиса за Централна и Югоизточна Европа в Държавния департамент Дженифър Бахъс и с бившия заместник секретар по вътрешната сигурност на САЩ Алън Бързин. Цветанов и Бързин имат дългогодишно съвместно сътрудничество по въпроси от областта на правоохраната.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.