Доклад на „Фрийдъм хаус“: България е свободна страна, но медиите й – само донякъде

Тръмп е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом

Около 1400 мигранти бяха спасени в Средиземно море

Нови по-строги санкции към КНДР обмислят САЩ и Канада

В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Цветан Цветанов: „Ще настояваме за удължаване на срока за усвояване на отпуснатите от ЕК 160 млн.евро“

Снимка: Пламен Стоименов

Ще поискаме удължаване на срока за усвояването на 160-те милиона евро, отпуснати от ЕК за охрана на външната ни граница. Това съобщи  във Велико Търново заместник- председателят на ГЕРБ и депутат Цветан Цветанов.
Той уточни, че тромави административни процедури в България бавят усвояването на отпуснатите средства и съответно разплащането от Еврокомисията, като крайният срок за усвояването им е септември тази година.
Цветанов припомни, че парите са предназначени за видеонаблюдение, за закупуване на високопроходими автомобили, за техника  и за финализиране преобразуването на двата центъра за бежанци – в Пъстрогор, който е от затворен тип и този в Харманли, в който ще пребивават 500 мигранти и също ще бъде от затворен тип.
„Процедурите по усвояването на тези 320 млн. лева започнаха в началото на годината, но са усвоени съвсем малък процент средства“, добави Цветанов.
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента информира, че към момента на южната ни граница няма миграционен натиск, като това се дължи също и на това, че Турция изпълнява ангажиментите си към ЕК.
Цветанов заяви още, че лично той е за разсекретяване на стенограмата от срещата за консултациите на парламентарните групи за КТБ, която бе скрита от президента Плевнелиев, за което призова сегашният президент Румен Радев.
„Когато има дискусия в обществото по важни теми, трябва да сме максимално искрени и честни, каза той.
След успешно председателство на България на Съвета на ЕС, смятам, че ще станем част от Шенгенското пространство. Доста европейски лидери се увериха, че страната ни е добре охранявана, някои от тях на място“, коментира Цветанов.
Според него резултатите от изборите в Холандия и Франция, както и наесен в Германия, също ще повлияят положително за влизането на България в Шенген. Цветанов коментира лаконично и отношенията между партньорите в управляващата коалиция.
„Когато има сериозен обществен интерес към определени теми, мисля че премиерът Бойко Борисов е много стриктен“, коментира последните събития в правителството той.
„Процесът по окомплектоването на заместник областните управители в страната ще приключи през следващата седмица. Ресорните министри работят, политическите кабинети също работят активно“, каза още Цветанов.
По думите му до десет дни в Областна администрация във Велико Търново ще бъде организирана среща на областния управител, кметовете на десетте общини и на кметства с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във връзка със строителството на АМ „Хемус“.

Цветанов информира, че тенденцията магистралата да минава на 16 км край старата столица, се запазва. Срещата ще е свързана с обсъждане на проблемите и процедурите по отношение на трасето, за да може да бъде планирана в бюджета обезпечеността, тъй като заданието се изготвя преди следващата календарна година. Той съобщи още, че в момента върви процедурата за възлагане на изпълнител на отсечката между Ябланица и отбивката за Тетевен, както и Шумен- Белокопитово.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Цветанов, хайде да ни кажеш годишната вноска на България като член на Еврозоната на колко милиона евро ще възлиза.

  2. Та още ли не сте ги усвоили?! А ние смятахме, че само да се появят от ЕС пари и вие мигом ги „усвоявате“. Та вие 51 млн. лв от 4 км участък на АМ „Марица“ ги „усвоихте“ и то толкова бързо, че не знаете кой ги прилапа, та 160 млн. евро няма да приберете. Не сте рекли, не сте ги „усвоили“… Това да ви е болката!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.