На 25 март 2019 да почерпят

С 2500 места разширяват Софийските гробища

Ирландският Джо Кокър скара Лечев и Графа в „Гласът на България“

Вълни от поезия на Фотев заляха Бургас

Петиция за отмяна на Брекзит надхвърли 5 милиона подписа

Искове срещу България за над 1,2 млрд. евро Най-големи са претенциите на енергоразпределителните дружества

Утре ни очаква слънчево време с максимални температури между 20 и 25 градуса

Шествие срещу ислямофобията и расизма в Нова Зеландия

Владимир Кисьов се е отказал да бъде кандидат на СДС за евроизборите

Странната ярост на Томислав Дончев Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава вероятно в сряда

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 25 март 2019

ВМРО и „Атака“ отиват заедно на евроизборите Волен Сидеров нямал претенции да бъде сред кандидатите на евентуалната коалиция

До 2 г. е готов първият нов боен кораб Проектът е за два кораба, като общата му стойност е почти 1 млрд. лв

Адвокат Михаил Екимджиев: Цветан Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите

Проф. Михаил Константинов за евроизборите: Отива се към битка, която се води на непочтен език

Цветан Цветанов: Ще подкрепим без коментар номинациите на БСП за ЦИК ГЕРБ предлагат Стефка Стоева за председател на комисията

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

ГЕРБ предложиха номинациите си за 6-ма членове на ЦИК и председател на Централната избирателна комисия. На брифинг в парламента председателят на парламентарната им група Цветан Цветанов заяви, че всички те са с високи професионални качества.

„Знаем, че изборният процес трябва да бъде максимално прозрачен, изцяло в съответствие със законодателството на България и хората да бъдат максимално подготвени и да имат съответния опит“, добави Цветанов.

„Предлагаме Стефка Стоева за председател на ЦИК, тя ще бъде гарант за изборния процес“, каза той и посочи, че Стоева близо 40 години работи като юрист и е проявила изключителни високи професионални качества в съдебната система. От 1996 г. тя работи като съдия във ВАС и е имала кандидатура за конституционен съдия.

За членове на ЦИК ГЕРБ предлагат Георги Баханов – бивш заместник-областен управител на Благоевград, Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова – досегашни членове на ЦИК, говорителят на комисията Александър Андреев, Мирослав Джеров – адвокат по гражданско право и Димитър Димитров от Асоциацията на политолозите в България.

„Понеже всички знаем, че днес изтича последният срок за предложенията, които ще направим за членове на ЦИК, сами разбирате, че всяка една парламентарните групи би трябвало да подхожда доста сериозно и отговорно към номинациите“, коментира още Цветанов и добави, че ГЕРБ ще подкрепят без коментар номинациите на БСП, стига те да влязат в пленарна зала.

„За нас няма значение кой ще предложат. Ще подкрепим техните номинации, без въобще да ги коментираме, защото за нас е важно да дадем поредния ясен знак, че ГЕРБ и парламентарната група иска колкото е възможно по-бързо да бъде сформирана новата ЦИК. Поне да отпадне една от опорните точки на БСП, че изборите ще бъдат манипулирани, че няма да бъдат законни, ако бъдат проведени със сегашната ЦИК“, посочи Цветанов. Според него от БСП не приемат сегашната ЦИК, защото е номинирана от бившето ръководтсво на БСП.

Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и онези, които имат избрани членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.