Китай гневен на нови US мита Търговският конфликт се разгорещи (инфографика)

Боил Банов в Шипка: Сградата на читалище „Светлина-1861“ ще бъде възстановена Започва процедура за обявяването й за паметник на културата

БЛС: Информацията за “Медицински одит” беше поднесена по начин, който оронва авторитета на цялото съсловие

Мондиалът на статичните положения

Полша иска да е посредник между ЕС и САЩ

Четвърти нов в ЦСКА

Ветерани и миньори щурмуваха сградата на парламента в Киев

Румен Радев в Братислава: Охраната на външните граници на ЕС трябва да се засили безкомпромисно

За първи път в България поставят опера в цирк

Запали се самолетът на Саудитска Арабия

Община Каварна е със запорирани сметки заради дългове към Балчик

Макрон нахока тийнейджър, нарекъл го “Маню”

“Лудогорец” на “кръстоносен” поход

Катарска принцеса е патрон на световно у нас

Френските ВВС сменят графика на полетите заради матурите в училищата До края на юни

Цвета Караянчева: Антикорупционното законодателство придобива все по-голямо значение за интегритета на България в европейското и евроатлантическото пространство

Антикорупционното законодателство и практика придобиват все по-голямо значение за интегритета на България в европейското и евроатлантическото пространство. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказването си в Глобална парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон. Изказването на Караянчева е в рамките на Пленарно заседание на високо равнище за председателите на парламенти.

„В качеството си на председател на Народното събрание на Р България бих искала да изразя задоволството си да участвам в тази парламентарна конференция, която разглежда ключови глобални въпроси“, заяви Караянчева и благодари на организаторите за възможността.

„Противодействието на проявите на корупция е ключов критерий за утвърждаване на демократичните институции и за въвеждане на съвременни стандарти за прозрачност и демократичен контрол в управлението на обществото. Ето защо антикорупционното законодателство и практика придобиват все по-голямо значение за интегритета на България в европейското и евроатлантическото пространство“, коментира председателят на НС.

„Безспорно законодателните мерки са от съществено значение, но те не са достатъчни в борбата с корупцията. С особена важност е и създаването на политическа, социална и икономическа култура в обществото ни за непримиримост към феномена корупция на всички нива“, обясни Караянчева.

По думите й това би могло да се постигне с обединените усилия на държавните институции, гражданските организации и медиите. „Затова в законотворческия процес отдаваме голямо значение на общественото обсъждане на законопроектите. Основните принципи в нашата нормотворческа дейност са утвърждаване на върховенството на закона, откритост и прозрачност“, добави тя.

Караянчева обърна внимание на приетата от Министерски съвет Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 година. Тя уточни, че този документ извежда като приоритет на държавната политика борбата с корупцията. „Основен акцент в нея се поставя в изграждането на ефективна система от антикорупционни органи и закони, укрепване на капацитета на институциите и подобряване на междуинституционалното взаимодействие“, каза още тя.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.