Цвета Караянчева към Румен Радев: Внушавате, че предстоящият вот ще бъде опорочен и това води до недоверие в изборите

Снимка: Пламен Стоименов

В последните месеци в публичното пространство се насажда мнение, че щял да бъде опорочен вотът и това води до недоверие в изборния процес и уронване на престижа на институциите. От това ще падне и избирателната активност. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на предизборните консултации при президента Румен Радев.

"Внушенията, че, правейки изборите, ГЕРБ ще прави някакви манипулации, също рушат процеса. Вие също участвате в такова говорене, г-н президент. Това е подкопаване на доверието на гражданите в избирателния процес, а виждаме какво се случи в САЩ. В последните дни дадохте думата на хора, които нямат никакви проценти и представителство, а те си позволиха да обявят изборите предварително за манипулирани, позволи им се да правят внушения. Апелирам за спокойно говорене и да не се оспорват резултатите на вот, който още не е проведен", каза още тя.

"Българските избори се провеждат по избирателен закон от 2014 г. и много порочни практики за вече премахнати. Изборите не ги прави партия ГЕРБ, а се правят от държавни институции като ЦИК, местната власт, както и българските граждани, които участват в секционните комисии. Това е механизъм, който трябва да отстояваме и да не се правят такива внушения", добави Караянчева.

https://www.facebook.com/President.bg/videos/771703766759637

Коментари

Задължително поле