Цвета Караянчева, зам.-председател на 44-ото Народно събрание, пред „Труд“: В БСП са царе на пропагандата

Стартът на новия политически сезон и началото на есенната сесия на Народното събрание съвпадна с юбилейното издание на 10-ия летен университет на младежите от ГЕРБ. Разговаряме с Цвета Караянчева, зам.-председател на 44-ото Народно събрание и „мъжкото момиче на ГЕРБ в Кърджали“, както я нарече Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ. Какъв е дневният ред на депутатите, защо власт и опозиция влизат във водовъртежа на „всяко чудо за три дни“ и по-добри партньори в управлението ли са патриотите от Реформаторския блок.

- Започна есенната сесия на Народното събрание, но защо изглежда така, че всеки проблем в държавата излиза като „всяко чудо за три дни“? И какъв знак давате на хората, госпожо Караянчева, с честите, но повече медийни сблъсъци между ГЕРБ и БСП?

- Хората не се интересуват от подобни скандали. Хората искат ние, политиците, да си говорим, да бъдем отговорни. БСП се опитват от злободневни теми да правят сензации. Всяко едно нещо, прочетено и изопачено в интернет, може да бъде превърнато в скандал. Всеки проблем може да бъде решен с чуваемост и с консенсус. Конфронтацията не води до нищо добро. Аз нямам нищо против срещу силната опозиция, която да дава стимул на управляващите. Ние ясно разбираме, че управляващите не винаги са прави. Но е важно как се вземат решенията и как се правят реформите, какво прави правителството и как работи парламентът. Понякога точно тези заяжданки, които наблюдаваме между отделните политици, водят до ниския рейтинг на институциите. За нас от ГЕРБ обаче тази сесия е изключително важна. Това е сесията, която предхожда председателството на България на Съвета на ЕС. Парламентарно представените партии трябва да демонстрират повече обединеност заради този важен ангажимент, който има страната ни. Да бъдем изключително аргументирани и да направим така, че нашите основни послания, които поставяме в дневния ред на ЕС през първата половина на 2018 година, да бъдат чути. Само в Народното събрание имаме да проведем пет задължителни комисии с участието на представители от всички парламенти на страните членки на ЕС. Вече са добре познати трите „К“ - консенсус, конкурентоспособност и кохезия. Парламентарното измерение на председателството на България на съвета на ЕС също е изключително важно за страната ни. Над 205 са работните срещи, които ще се проведат в рамките на шестте месеца от председателството ни. Извън тях са срещите на върха.

- Това ли казахте на участниците в десетия Летен университет на младежката структура на ГЕРБ?

- Изключителен форум, младежката структура на ГЕРБ работи много професионално. Разказах им за работата на парламента и неговата роля във формирането на най-важните решения за страната ни. Коментирахме парламентарното измерение на председателството на Съвета на ЕС. За необходимостта от работата по региони и прекия контакт с хората. Вижте, добрият политик трябва да познава избирателите си и проблемите на региона, за да може да ги решава. Така разбирам ролята на народния представител, на общинския съветник. Нещо повече, добрият политик трябва да умее да търси единение в името на националния интерес. Пак казвам, най-важно е в близките месеци да съумеем да поставим във фокуса на европейското председателство българските приоритети. Едновременно с това в Народното събрание имаме достатъчно натоварена програма - влиза антикорупционният закон, проведохме заключителното му обсъждане. Работната група, която изготви този законопроект, беше много разнородна. Даде се възможност в нея да участват активно всички институции, всички заинтересовани неправителствени организации. От ГЕРБ настоявахме за широка дискусия, за да може законопроектът да се съобрази с всички експертни препоръки. Взети са достатъчно много мнения, за да гласуваме накрая един работещ закон срещу корупцията. Надявам се колегите от БСП да преосмислят подкрепата си към нашия законопроект, да дадат съответните забележки, които имат и от пленарна зала да излезе един, качествен закон, който да върши работа.

- При този разнобой с БСП по текстовете му обаче ще се справите ли с гласуването на антикорупционния закон до края на годината? Да вземем анонимните сигнали, с които може да се съсипят цели бизнеси за отрицателно време..

- В миналия парламент от БСП бяха против т.нар. анонимни сигнали. А сега изведнъж искачат с одобрението им. Това е опасно, защото когато правиш донос без да пишеш името си и това бие срещу някого, когото не харесваш, ти можеш да го унищожиш с анонимката си. А ако подаденият сигнал не е верен? Нали този човек, който си е позволил да пусне доноса, не може да е лишен от отговорност. Пак казвам - политическото говорене по текстовете на законопроекта трябва да отстъпи на експертното. От ГЕРБ искахме и е ясно разписано какво ще се прави с отнетото имущество - 30 процента от него ще отива за социални дейности. Ще се разшири кръга на хората, които подават декларации. Единният орган обаче няма да бъде разследващ, както искат БСП. Има разследващи органи и те ще бъдат сезирани. Но в никакъв случай този антикорупционен орган няма да се яви паралелен на прокуратурата, както предлагат от БСП. Най-голямото ни различие е кой ще определи председателя на този единен антикорупционен орган. От ГЕРБ предлагаме това да бъде парламентът, а от БСП искат това да прави президентът. Но България е парламентарна република. Гласуване от Народното събрание ще постигне максимален консенсус, в противен случай ще оставим назначението в ръцете на една политическа сила. Ако президентът посочва председателя на антикорупционния орган, то съсредоточваме в ръцете му много голяма власт. Той не е представител нито на изпълнителната, нито на законодателната власт.

- Как изглежда дневния ред на парламента в близките седмици?

- Законът за концесиите трябва да бъде приет бързо, защото загубихме достатъчно време заради президентското вето, законите, които касаят съдебната реформа - също. Административната реформа е в много напреднал етап - над 12 хартиени удостоверения ще отпаднат. Трябва да се направи промяна в над 49 закона и имаме тази готовност. Колегите от министерствата - също. Надявам се, че до края на годината реформата в тези 12 документа да стане факт и да се получават в електронен формат. Продължаваме да премахваме тежестта от бизнеса и от хората, за да могат да почустват реално този снет товар от плещите им, каквато е понякога тежката бюрократична система.

- Ще склоните ли от ГЕРБ да подкрепите предложението от страна на кметовете по закона за концесиите, общините да получават по-голям дял от концесионните такси?

- Повече от 80 процента от закона за концесиите е на база европейско законодателство. Всички предложения се преглеждат внимателно от работната група и ще бъдат подложени на внимателен дебат. Законът за концесиите ще бъде в интерес както на държавата, така и на местните власти.

- Кое ви дава основание в ГЕРБ още отсега да правите заявка за много добър бюджет за 2018 година?

- Това, което получаваме като информация за събираемостта на приходните агенции, за икономическите показатели. Следващият бюджет ще бъде социално насочен съответно към сектори образование, здравеопазване, социални дейности. Това са най-уязвимите групи и целта на кабинета е бюджет, който е обърнат към хората.

- Да вземем и един от последните примери - черно-белите учебници. И това ли беше социално ориентирана политика?

- Всяко нещо, което разделя обществото, следва да бъде отстранявано бързо. Точно това и стана в конкретния случай. Видяхте бързата реакция на министър Вълчев, за която го приветствам. Но не бива да използваме подобни казуси за политическо говорене и откровен популизъм, защото чух мнения на ученици и родители, които биха ползвали подобни учебници. Разбирам колегите от БСП, че това им беше благодатна тема за говорене в социалните мрежи, но в същото време ги призовавам за повече почтеност в реакциите. Генерирането на скандали носи само временни дивиденти. От БСП са царе на пропагандата. Да вземем примера с темата за закриването на училища. В техния мандат има близо 600 закрити училища. При нас бяха само 163. Не може да се говори само заради спорта. Действително в България има по-изоставащи региони, но знаете ли, много е важно общините да имат кметове, които са добри стопани. Когато направиш приоритетите си, трябва да тръгнеш от общото към частното. И веднага давам пример с моя регион Кърджали - не можеш да правиш детски площадки в села, където няма деца. Или да правиш спортни площадки с фитнес уреди, където живеят неколцина възрастни хора. Това са най-елементарните примери. Не е нормално в 21 век да нямаш водоснабдяване в 22 села в община Кърджали, а като дойде инвеститор, да му извиваш ръце. Естествено, не изключвам ролята на държавата. И в трите мандата, в които управлява правителството на ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов, ясно показахме, че не делим кметовете на „наши“ и „ваши“, на кметове от опозицията или кметове на управляващите. Винаги сме изхождали от факта, че навсякъде в страната живеят български граждани и те трябва да получават по-добър живот и средствата от техните данъци да отиват за подобряването на живота им. Важни са и инфраструктурата, и водоснабдяването, и откриването на нови работни места. Само при добре развита икономика може да има и висок стандарт на живот. Но последната се случва при добра инфраструктура. И отново стигаме до магистралите - асфалт не се яде, казват от БСП. Но асфалтът носи след себе си инвеститори, развита икономика и ускорена търговия. За разлика от други партии в ГЕРБ не работим само по избори. Виждаме икономическите показатели, които дават картината, че България върви напред, има икономически растеж, безработицата намалява. Инвестициите започват да нарастват, обявихме за приоритет усъвършенстването на образованието, защото бизнесът иска по-добре подготвени кадри. Това показва, че държавата се движи напред. Но няма как всичко да стане с магическа пръчка, защото някой някога е спал или е гледал единствено и само личните си интереси. Важно е да се хванем за ръце и да продължим да работим за регионите в страната. Независимо от коя партия сме. Не може за всичко да се лепи етикет „държавата е виновна“. Виновни сме и ние като граждани, защото не винаги сме достатъчно взискателни.

- По-добри коалиционни партньори ли са патриотите от Реформаторския блок?

- Не знам дали са по-добри, но са добри партньори. Хубаво е, че в тези 100 дни показахме, че работим в синхрон. Същевременно показахме, че има теми, по които всяка от формациите защитава своя позиция. Но това не ни пречи да изпълняваме общата коалиционна политика на правителството. Мисля, че когато върви нормален диалог, когато не се поставят безумни искания и когато не се извиват ръце - нещата се случват. Ние, от ГЕРБ, също се учим на коалиционна култура. И мисля, че напредваме.

- Нямаше ли да ви бъде по-комфортно с БСП - все пак е европейска партия и нямаше от Брюксел да гледат скептично на коалиционно правителство с националисти?

- Не съм забелязала тази скептичност, за която се говори само в медиите и от медиите. В Брюксел се знае едно - гарант за стабилността на България е ГЕРБ. ГЕРБ е национално-отговорната партия, която излъчва сигурност. Ние провеждаме прозрачното управление на всички нива. И затова сме свидетели на доверието на европейските ни партньори към правителствата на Бойко Борисов.

Нашият гост

Цвета Караянчева е зам.-председател на 44-ото Народно събрание. Основател и областен координатор на ГЕРБ – Кърджали. Караянчева е народен представител от ГЕРБ в 41-вия, 42-рия и 43-тия парламент. Завършила е машинно инженерство, а след това е била на обучение по мениджмънт в Open University в НБУ. Семейна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта