Почина дете, изоставено в пловдивска болница

Зам.-министър Николай Павлов: Младежите са най-ценният ресурс на България

Румънският министър на правосъдието се оттегля

Иван Гешев: Зад Иванчева стоят интереси на отломки от СДС и бивш правосъден министър

Чавушоглу: Турция взима предвид притесненията на НАТО за С-400

13 организации искат оставката на Порожанов Земеделското министерство води сектора към унищожение

Вицепрезидентът Йотова: Време е да кажем какво не ни харесва в ЕС Над 100 деца получиха награди от конкурс за Велики Преслав под патронажа на вицепрезидента

Състоянието на Бил Гейтс отново надхвърли 100 милрд. долара

Отлриха завишена радиоактивност на минералната вода в Невестино

Дончо Атанасов е подал оставка от ръководството на АПИ

Подписка за мъж, причинил смърт на пътя, докато обжалва 17-годишна присъда

Дерменджиев отговори на Любо Пенев

Земеделският министър: Проектите за плодове и зеленчуци са за близо 900 млн. лв.

МВнР: Над 70 български автомобила са платили завишени пътни такси в Турция

Отварят в понеделник офертите за новите кораби на флота

Цвета Караянчева за правомощията на президента: Периодически посоченият от суверена говори за разширяването им

Цвета Караянчева

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева публикува интересен коментар с размишления относно правомощията на президента. В страницата си във Фейсбук тя написа:

„От началото на демократичните промени у нас България има петима законно избрани президенти. Една от особеностите на Конституцията ни е, че прездентът се избира от всички граждани, а в същото време властта му е по-скоро церемониална. Сигурно в един момент на избрания това започва да му звучи несправедливо. Затова периодически посоченият от суверена държавен глава топва крака в басейна, наречен „Дайте да разширим президентските правомощия“, и размърдва пръсти, за да провери как ще се приемат трептенията, предизвикани от действията му.

Досега не са се приемали добре, но това, естествено, не е закон, издялан върху камък – настроенията се променят понякога. Друго се питам. Дали някой от президентите, опипвали почвата за президентска република, са се запитвали дали щяха изобщо да бъдат избрани, ако въпросът пред суверена беше формулиран така: „Кой да управлява страната?“. Защото сега на всички ни е ясно – на всеки пет години гласуваме за фигура, която „олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения“.

Изискванията на суверена по този въпрос са едни. По въпроса за управлението – различни. Разбира се, винаги се намира някой недопрочел, който чака на президента да му вдигне пенсията или да разследва кемтрейлса. Но мнозинството български граждани са наясно на кого каква роля отреждат. Та като стане дума как българската политическа класа се е провалила и затова отнякъде е готов да се спусне спасител, чиито сътрудници са прочели книгата „Защо нациите се провалят“…

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. в руския свят няма парламентарни републики. Всичките са президентски. само България се отличава. Време е да си дойдем на место. Радев силен президент с ръководещ офицер – Решетников.

  2. След като от президента нищо не зависи, защото власта му е церемониална, т.е. излишна! Само харчи парите на данъкоплатците.Нещо повече, при посещението си с други особи, нарича България блато.Не защитава страната си, а и вреди.Никакви правомощия не трябва да му се дават допълнително, а просто да се закрие ненужната президентска институция.Така ще бъдат спестени излишните харчове и ще се ориентират към пенсионерите и хората с деца с увреждания.

  3. Как ще разбереш като не искаш! Извода е от прост, по-прост.Президента е излишен! Как да ти го кажат, за да разбереш?Ако го увърташ по килифарефски, това е за твоя сметка, и не се сърди на другите.

  4. При управление в продължение на 3 мандата, последният от които е направо мъка: премиерът вече няма никакво желание да управлява, но не е упълномощил вице, което да го замества по време на неговите воаяжи, а от министрите реално полза няма, защото са некомпетентни, вече упорито се прокрадва мнението за президентска република. Такова чудо не си спомням: всяка седмица по един сериозен гаф, сътворен от министър или от2-3 министри. Парламент, приличащ по-скоро на зверилня, в която караниците вземат повече от половината време. Някакво парламентарно мнозинство, в което ОП не могат да се гледат и само дето не са се хванали за косите. И една държава, по-скоро приличаща на разграден двор.

    1. Ти сигурно си от БСП. И на децата е ясно кой прави управлението мъка. И децата знаят, че двете танкистки – Нинова и Йончева разпалват ежеседмични скандали в парламента, всеки две седмици се зканват да съдят някого. Досега никой не е чул конструктивна критика от БеСеПар – всички скандали са само лъжи.

  5. Ма и -о–л-и-г-о-ф-р-е-н-я- бойко управлява държавата еднолично. Не парламента него, а той парламента контролира и командори. Какви правомощия има бойко, да започнем от там.

    1. Ей, как забрави да напишеш за 10-те милиарда евро, които Борисов е присвоил – повече от държавния дълг на Франция, Англия и Германия. Сигурно сибързал да пействаш дежурната си храчка под друга статия.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.