Цвета Караянчева: Осъждам всеки опит за дискредитация на българските строители

Не се съмнявам в качеството на тяхната работа, коментира председателят на НС

Осъждам всеки опит за дискредитация на българските строители и на тяхната работа в страната и в чужбина. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева на брифинг след среща с Камарата на строителите в България. Тази сутрин от бранша излязоха на мирен протест в София.

Камарата на строителите в България внесе в НС подписка и отворено писмо. Те настояват за спиране на използването на бранша за политически цели при установяване на необосновани и неподкрепени с доказателства публични твърдения за корупция и злоупотреби в строителството. Настояват и за защита правата и осигуряване на спокойствие и сигурност, обясни тя. Подписката ще бъде внесена всеки момент и ще бъде раздадена на всички ПГ, заедно с отвореното писмо.

„Подкрепям Българските строители. Това е един от най-важните сектори в българската икономика“, обяви тя. „Убедена съм, че българският строителен бранш е единен и силен, и има висок професионализъм. Не се съмнявам в качеството на тяхната работа“, коментира Цвета Караянчева.

По думите й, в бранша работят над 200 хил. души. "Всеки от тях има семейство. Ако сметнем, ще се окаже, че над 600 хил. човека се изхранват от строителния бранш“, посочи председателят на НС.

Караянчева увери строителите, че ще съдейства за по-тесен диалог между народните представители и КСБ.

„Днес ще се срещнем отново с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, очакваме да представим отново нашите желания и да обсъдим бъдещето на бранша. Тя и депутатите трябва да ни съдействат, за да подредим бранша и да се спре с политическото говорене, защото това би довело до ситуацията, която в момента се развива – до ситуацията „Брекзит“, до намаляване на европейските фондове, а най-лесно ще стане, като бъдат отрязани от нас“, коментира председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев.

Той обясни, че от бранша ще искат промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за устройство на територията. „Най-важното, което е в момента, да се опираме на най-ниската цена. Защото до преди 3 години цените бяха страшно ниски и когато те се определяш цената на минал период, това да неправдива цена. Искаме да подредим бранша така, че да има правдива цена за периода, в който се изпълняват“, каза още той.

„Президентът каза едно нещо, което не бих казал, че е коректно – каза, че ние строим безкрайно скъпо и безкрайно некачествено, цитирам по памет. Отговорно мога да кажа, че строим най-евтино в цяла Европа. Не сме казали, че строим най-качествено, но не строим и по-лошо“, заяви инж. Терзиев.

Той обясни, че днес предстои КСБ да се срещне и с министър-председателя Бойко Борисов и с президента Румен Радев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика