Цвета Караянчева пред японския премиер Шиндзо Абе: Да удвоим усилията си японските инвестиции в България да нараснат

България и Япония ще удвоят усилията си за нарастване на търговския стокообмен между двете държави, както и за увеличаване на броя на туристите и на японските стратегически инвестиции в България. Около това се обединиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе по време на официалната им среща, съобщиха от пресцентъра на НС. Българска делегация, водена от председателя на парламента, е на официално посещение в Япония.

"Япония е важен инвеститор за страната ни, а България предлага отличен инвестиционен климат като макроикономическа стабилност, високи темпове на икономически растеж, нисък държавен дълг, ниски данъци, ниски производствени разходи и квалифицирана работна ръка", подчерта Цвета Караянчева. Тя допълни, че достъпът до обширния пазар на Европейския съюз също е предпоставка за по-осезаемо присъствие на японския бизнес в българската икономика.

По време разговора бе изразено взаимно задоволство от възходящото развитие на стратегическото партньорство между ЕС и Япония. Отбелязано беше, че с подписването през юли 2018 г. и предстоящото влизане в сила на Споразумението за икономическо партньорство (свободна търговия) и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Япония, се създават условия за по-тясно взаимодействие между ЕС и Япония. „В същото време това ще даде нов силен тласък на партньорство между България и Япония във всички области от взаимен интерес и ще даде перспективи за разкриването на нови сфери за сътрудничество“, посочи председателят на българския парламент.

"България приветства позицията на Япония в подкрепа на единна и силна Европа, както и за европейското бъдеще на страните от Западните Балкани“, заяви Цвета Караянчева. Тя допълни, че обявената от премиера Шиндзо Абе японска Инициатива за сътрудничество със Западните Балкани кореспондира с българските приоритети за Балканския регион и създава добри условия двете държави да работят съвместно по различни проекти на Балканите. Премиерът Шиндзо Абе потвърди пред председателя на парламента Цвета Караянчева и ангажимента на Япония за провеждането на съвместен семинар за превенция и управление на риска при бедствия и кризисни ситуации за страните от Западните Балкани през месец февруари на 2019 година в България.

„Ние сме дълбоко признателни за ценната подкрепа на Япония в икономическата, социалната, образователната и културната област в годините на прехода на България към демокрация и пазарна икономика“, заяви Цвета Караянчева. Тя изрази задоволството на нашата страна от посещението в България през юни 2018 г. на бизнес делегация на Японската организация за външна търговия, когато бе учреден предложеният от премиера Шиндзо Абе Японски бизнес-форум в България, който ще подпомага засилването на контактите между двете правителства и бизнеса. Председателят на парламента подчерта пред японския премиер важността на това двете страни да увеличават сътрудничеството си по линия на малките и средни предприятия.

Цвета Караянчева благодари за ежегодно отпусканите японски държавни стипендии за обучение на български студенти и специализанти и посочи, че такива вече са получили около 500 души. Тя изрази задоволство и от това, че българските културни събития в Япония се радват на широк интерес от страна на японската публика. Сред тях са изложби на тракийското изкуство и злато, турнета на изпълнители и ансамбли, изложби на тема български бит и култура, азбука, графика и др. „В България от 1991 г. насам ежегодно се провеждат Дни на японската култура, представящи различни аспекти на традиционното и съвременно японско изкуство“, посочи председателят на Народното събрание.

В състава на българската делегацията са заместник-председателят на Групата за приятелство България – Япония Ихсан Халил, членовете на групата Димитър Данчев, Николай Александров и Пламен Христов, както и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България