Цвета Караянчева: Президентът прекрачи червената линия на уважението между институциите

„ГЕРБ е група от съмишленици, които искат да направят нещо добро за България. Група хора, които работят за каузата на България. Трябва да продължим по този път и да предадем по-добра България на идните поколения. И честно казано това вече го виждам”. Това обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред Канал 3.

„В Талин например направих среща с представители на парламентите във Франция, Германия, Чехия и т.н. И това, което ми направи впечатление е, че България стои на много добро ниво в Европа. Направих и подобна среща в САЩ и тя бе историческа. Защото парламентите трябва да си говорим. И в случая успяхме да обсъдим визите. И там също получихме добри оценки, тъй като се оказа, че знаят много за България”, допълни Караянчева.

Тя призна, че никога не е очаквала или пък се е надявала да стане председател на парламента.

„Честно казано никога не съм си представяла, че ще застана на такава длъжност. Аз съм инженер по професия и фабриката, в която работих, още ми се пази мястото. Но както се казва, не се знае какво ще ти предложи животът. Номинацията ми дойде толкова неочаквано, че и нямаше как да откажа”, каза още Цвета Караянчева.

„Винаги съм следвала протокола. И се надявам председателството на парламента да не ме промени. И като характер, и като човек.

Понякога стъпките са малко сложни с опозицията, но се надявам да бъда председателят, който може да балансира. Председателят е пръв сред равни, а аз искам да съм повече равна, отколкото първа. И се надявам в мен да виждат такъв човек. Повече колега", каза тя.

Относно засилените позиции на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на международната сцена тя коментира:

„Може би затова се иска талант и усет. Но наистина това, което направи премиерът Борисов е значимо. Защото по темата Западни Балкани досега изобщо не се говореше. Примерно Кристалина Георгиева ми каза, че Западните Балкани са тема №1 за Европейската банка. Може би сме напипали важната тема.

Разговорите между ЕС и Турция... Възстанови се диалога и това трябва да се признае на Борисов. Никой не е очаквал чудеса от тази среща”.

За президента Радев и неговият коментар, че Борисов ще бъде само разносвач на шербет.

„Наистина беше обидна тази реплика. Но аз не искам да задълбочавам конфликта между институциите.

„Президентът прекрачи една червена линия, която я има във всички демократични цивилизации – уважението между институциите, навлизането в лични нападки. Когато си политик – критикувай политиката, критикувай това, което не ти харесва в определена политическа програма, но личните нападки не са лицеприятни.

Говоря за нападката срещу г-н Цветанов преди няколко дена. Аз съм искрено учудена от начина, по който реагира президентът, защото когато сме в неформална среща – отношението е друго.

Може би съветниците му не са добри. Надявам се да се осъзнае. Защото, когато институциите се карат, и хората са притеснени. И се губи уважението към институциите”, допълни Цвета Караянчева.

„Надявам се през следващите дни да чуем добри думи от президента за председателството. Защото имаме добри оценки за него. Да говорим за намаляването на външния дълг. Хубаво е понякога да похвалиш опонента. Защото така се печелят симпатии.

Сигурно имаме трески за дялане, но със сигурност сме направили и добри неща.

Преди време се казваше, че асфалт не се яде, но сега в Северозапдна България протестират за пътища”, каза още председателят на парламента.

Тя бе призована да направи обръщение към лидера на БСП Корнелия Нинова и нейното изказване бе:.

„Бъдете реална, кажете истината. Лъжата винаги се разкрива. Бъдете честна”.

Относно това за какво мечтае тя обяви:

"Мечтата ми като политик е наистина да имаме по-добър живот и това, което сме обещали, да го свършим", завърши Цвета Караянчева.

Коментари

Задължително поле