Цвета Караянчева: Промените в НК срещу домашното насилие трябва да бъдат обсъдени възможно най-бързо

Снимка: Архив

Промените в Наказателния кодекс срещу домашното насилие трябва да бъдат обсъдени възможно най-бързо и да влязат в зала. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време заседанието на Правна комисия, където представи мотивите на промените в Наказателния кодекс, свързани с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата – жертви на домашно насилие и всички форми на агресия срещу тях.

Караянчева припомни, че на 25 октомври тя и група народни представители от ПГ на ГЕРБ са внесли в деловодството на Народното събрание проект на закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, който дава възможност за далеч по-силна защита над жертвите. По думите й с промените в Наказателния кодекс ще се даде всеобхватна защита на жени и деца от домашно насилие и всички други форми на агресия срещу тях. Тя уточни, че промяната в първите параграфи касаят престъпления срещу личността и засягат физическата неприкосновеност в домашни условия.

Цвета Караянчева обърна внимание, че досега домашното насилие не е включено в Наказателния кодекс. „Сега към всички квалифицирани състави на убийство, склоняване към самоубийство, телесна повреда, отвличане, противозаконно лишаване от свобода, принуда, закана, се добавя следният текст: извършени в условия на домашно насилие. Параграф 7 обхваща закана, направена в домашни условия и предизвикала основателен страх. Параграф 8 се дава определение на психическо насилие. В нашето законодателство няма квалификация то да бъде инкриминирано. В много случаи след психическо насилие се случва тежка телесна повреда или смърт. Това става в интимните отношения, в домашни условия, където не могат да надникнат много хора. Това става в семейството и за това може да бъде упражнено с различни средства – вербално насилие, крещене, сплашване, лишаване на жертвата от средства за препитание“, допълни още Караянчева.

Тя отчете, че психичното и домашното насилие са трудно доказауеми. „Ако в съда се направи психологична експертиза, тя почти винаги доказва някакъв тип тормоз“, допълни Караянчева. Според нея няма ли правна норма, няма как да се работи за предотвратяването. „Даваме възможност на правоохранителните органи, когато има данни и факти за такова деяние, те да бъдат установявани и лицето да бъде подведено под отговорност и да бъде спряно. Сега няма как да бъде наказано“, обясни Караянчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България