Цветияна Добрева от Бургас: Да отлагаш грижата за здравето е грешка

Само през тази година жената е била 3 пъти при д-р Емилова

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

За програмата на д-р Емилова Цветияна Цветияна Добрева знаела от години. Майка й била ревностен последовател на лечението с плодове, чай и мед и се познавала с Лидия Ковачева. Спазвайки родителския съвет, потърсила медицинския център преди 12 години. Но сама признава, че не е била последователна в здравословното хранене и добрите резултати не се задържали трайно.

При първото си идване при лекарката Цветияна тежала 83 кг при ръст 172 см, имала висок лош холестерол, завишени нива на кръвното налягане, главоболие и болки във врата и раменете от увреждане на междупрешлените дискове на шията. Подробните лабораторни и инструментални изследвания в медицинския център показали още хиперинсулинизъм (предшественик на диабет тип 2), увеличен и омазнен черен дроб, полипи в жлъчния мехур. Жената била често отпаднала и бързо се изморявала.

Първото й гладуване продължило 20 дни с 10-дневно захранване. Ефектът бил много бърз. Кръвното налягане се нормализирало, резултатите от изследванията се подобрили. 4 месеца след първата програма Цветияна пристигнала за втора. Само за 6 месеца през 2006 г. свалила общо 16 кг и се чувствала отлично. Споделя, че се е стремила да прилага наученото от д-р Емилова, но не могла да ограничи любимите си млечни храни. Редовно приемала и много тестени и сладки неща, въпреки че вече знаела колко са вредни за здравето.

След престоите в медицинския център в България жената се върнала към обичайния работен ритъм. Живее в Германия и всекидневието й било потискащо разчетено, с всекидневен стрес и вечерни смени. Преценява, че се е хранила безразборно, често прекалявала със солените и тестени продукти, пушела много. Неизбежно се върнали килограмите, високото кръвно налягане и усещането, че умората е непреодолима част от живота, а лошото настроение- обреченост завинаги.

Около 7 години по-късно Цветияна прави втора поредица престои в медицинския център. 3 пъти остава за по 20 дни на плодове, чай и мед и веднъж - на природосъобразно хранене. Отново сваля килограми и най-радостното според д-р Емилова е, че при жената основно се стопяват мазнини. И че кръвното налягане при гладуването се нормализира.

През пролетта на тази година Цветияна отново е в медицинския център. Този път с нагласата да направи така дълго отлаганите промени в полза на здравето си. Получава и зловещ сигнал - сърдечна криза, от която се съвзема с окончателно решение да не бави повече грижата за себе си. Временно спира работа и до миналия месец посещава медицинския център 3 пъти. За този период отслабва 20 кг и променя външността си неузнаваемо. Има излъчване на щастлив човек, обгърнат от хармония. Спряла е цигарите и се упреква, че не го е направила по-рано. Консумира основно сурови неща, изоставила е всички животински храни, предпочита щадящата подготовка на продуктите, не ползва олио и сама си приготвя хляб от пълнозърнесто брашно. Оборудвала е по нов начин кухнята си, за да може да приготвя разнообразни менюта. Любимото й ястие е богата зелена салата, подправена с изцеден лимонов сок. След сърдечната криза и направените изследвания в болница на жената са изписани 14 хапчета „за цял живот“. С програмата в медицинския център те вече не са необходими и Цветияна знае отлично, че от само от нея зависи да бъде независима от медикаментите.

Затова не спряла единствено до кухнята приспособяването на дома си към новия стил на живот. Оборудвала се е с бягаща пътека, велоергометър и други полезни уреди. Разходките, басейнът, заниманията с йога в медицинския център са любими на Цветияна. Утринната гимнастика на морския бряг с д-р Емилова жената определя като истинско зареждащо обновление. И споделя, че напълно е загърбила миналото, към което не иска да се връща заради мъчителните си спомени. Опита си през годините споделя, само за да бъде полезна на хората, отлагащи за всеки следващ понеделник новото начало.

Всичко може да се постигне, ако човек го пожелае силно, убедена е Цветияна. Шанс е, че можах да се докосна до вярата на д-р Емилова в чудесата на самообновяващия се човешки организъм. За лекарката казва, че е като извънземна - винаги заредена с неизчерпаема енергия, всеотдайна към пациентите и създателка на перфектен екип от специалисти. И на Луната да отиде д-р Емилова, ще я последват хората, които търсят здраве и сили, твърди Цветияна.

 

Здравословни рецепти

Смути с боровинки

60-3-emilovaПродукти

2 узрели банана,

50 г боровинки,

1 чаена лъжица ечемичена трева на прах,

2-3 листенца мента,

100 мл вода

Приготовление

Всички съставки се блендират до получаване на гладко смути.

Рецептата е на Веселин Станков - консултант сътрудник в медицинския център на д-р Емилова.

 

Суши с киноа и просо (1 порция)

60-2-emilova60 г просо се покрива с вода и се вари 5 мин. Добавят се 2 с. л. киноа и се вари още 3-5 мин. Прецежда се и се оставя да изстине. 1 лист нори (лист от водорасло) се разстила върху кухненския плот и половината от него се покрива плътно със сместа от киноа и просо. В края на листо (откъм покритата част) се слагат ивица краставица, ивица авокадо и копър. Навива се на стегнато руло и когато е готово, се притиска внимателно с мокри ръце и се оставя в хладилник. При поднасяне се реже на шайби.

Сосът се приготвя от 1/2 резен джинджифил (обелен), разбит в блендер заедно с 2 ядки кашу, сок от 1/4 лимон, паста мису с размер на грахово зърно и 30 мл вода.

Рецептата е на Илия Илиев - главен готвач в медицинския център на д-р Емилова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве