Цветозар Томов: Засилен е потокът на заявленията за гласуване в чужбина

Снимка: Архив

В последните дни е засилен потокът на заявленията за гласуване в чужбина, заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов за "Фокус". По думите му най-вероятно общият брой ще надхвърли 20 хиляди.

„Най-много подадени заявления към момента има от Великобритания и от страните с големи български диаспори, където се гласува традиционно активно. Повече заявления има от Турция, Испания, Германия и САЩ“, уточни Томов.

Днес изтича срокът, в който българите в чужбина, желаещи да упражнят правото си на глас, могат да подадат заявление.

По думите на Томов ще е необходим един ден, за да пристигне цялата информация от дипломатическите и консултаските представителства, след което обобщените данни ще бъдат обявени на страницата на ЦИК.

Цветозар Томов каза още, че няма разписани срокове за представяне на документ, който да извини негласуването на избори поради уважителни причини.

Говорителят на ЦИК допълни, че продължават преговорите с печатниците за отпечатването на бюлетините, като е възможно да се ползват услугите и на подизпълнители. „Такъв вариант ще се наложи най-вероятно в общините, където ще се проведат частични местни избори“, допълни Томов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България