Целебните мощи на св. Панталеймон за първи път у нас

Светините ще останат до 2 август, храмовете ще са отворени за поклонение и през нощта

Mощите на светеца-царител св. Панталеймон пристигат за първи път у нас. Донасянето им е по молба на Патриарх Неофит и ще останат у нас до втори август, след което светинята поема обратно за Света гора.

Св. Панталеймон е лекар по образование, който след като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, а след мъченическата му смърт по неговото застъпничество стават много изцерения, както от физически, така и от душевни болести и страдани, уточняват от Светия синод.

Главата на един от най-почитаните светци в православния свят бе посрещната на границата ни с Гърция от Неврокопския митрополит Серафим и Мелнишкия епископ Герасим. Мощите пренесоха архим. Евгений, игумен на светогорския манастир “Св. Пантелеймон” и братя на манастира. Заедно със светите мощи пътува и копие на чудотворната икона на св. Пантелеймон. Тя бе пренесена от монаси от светогорския манастир “Ксенофонт”, където е изрисувана.

Изключително ценните светини пристигнат у нас за празника на св. Панталеймон днес. След като прекарат нощта в едноименния храм в Княжево, в 09.20 ч. те ще бъдат посрещнати от Патриарх Неофит и духовенството в столичния храм “Св. Седмочисленици”. “На този ден честваме паметта на св. Пантелеймон и на св. Седмочисленици. Църквата ще работи, докато има хора, които искат да се докоснат до мощите, дори и през нощта, ако трябва. Светините ще останат в храма за поклонение до 9 ч. на 29 юли”, уточниха от храма пред “Труд”.

След това мощите потеглят към храм “Св. Неделя” и ще остават за поклонение и през нощта до 09:30 ч. на 31 юли. “Очакваме много хора. Това е една от най-почитаните светини. Мощите ще бъдат тук в 9 часа в събота. На 30-и ще има голяма тържествена света литургия, Негово Светейшество ще бъде тук. Храмът ще бъде отворен през целия ден и през нощта”, разказаха свещениците.

Следва поклонение в Руския храм-подворие “Св. Николай” в столицата, след което светините ще отпътуват за Враца за духовно укрепване на вярващите. Там ще останат до обедните часове на следващия ден, когато Честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува към Света гора. По пътя обратно през Неврокопска епархия мощите ще бъдат изложени за поклонение.

Едва четири пъти Честната глава на светеца е напускала Атон - носена е за поклонение в Константинопол, във Влашко, два пъти в Русия. С това събитие се слага начало на честванията по повод 140-годишнината от Освобождението на България.

Житие и битие

Придворен лекар на император Максимиан

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (дн. Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той отначало бил езичник и носел името Панталеон (от гръцки - Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки - Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал впоследствие придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Това станало през 305 г.

МНЕНИЯ

Врачанският митрополит Григорий пред „Труд“:

Лъч светлина за българите

Голям духовен празник е, защото това е получаването на Божията благодат, на помощ и подкрепа чрез светите мощи. На получаване помощта, застъпничество на Великомъченик Панталеймон на всички, които ще се докоснат до светите мощи. Всички, които имат възможност, да дойдат, за да получат това голямо благословение и освещение. Св. Панталеймон е изцерявал всякакви болести и страдания у човеците с молитва към Господ и Исус Христос. Бърз помощник за всички страдащи човеци, но е нужен повече от всякога и е нужно да го призовем и да се поклоним, защото виждаме около нас и сред нас колко много страдащи хора има. За тях това е един лъч светлина.

отец Силвестър Янакиев пред „Труд“:

Търсете покаянието

Голяма част от нещата, които правим, ни оскверняват, а други ни освещеват. Когато дойдат мощите на един светец като Панталеймон, благодатта, която носят със себе си, на едни хора ще помогне да се чувстват по-добре, на други ще помогне да намалят злото около себе си. Винаги, когато искаме от Господа да помогне чрез чудо, ние трябва да имаме силна вярна. И трябва да търсим, за да намерим – искайте и ще ви се даде. Моят съвет е човек да търси покаянието.

отец Ангел Ангелов пред „Труд“:

Всичко е въпрос на вяра

За първи път идва такава реликва в нашата страна. В много храмове има частица от мощите на св. Пантайлемон, но самата глава на светеца за първи път идва тук при нас, за което сме много благодарни на светогорските братя. Безспорно едно от най-големите събития е това. Всичко е въпрос на вяра. Всеки, който подхожда с вяра към тая святост, ще получи това, за което толкова много се е молил. Но всичко е въпрос на чудото. Вярвам в това.

Свети места

Бачковският манастир пази частица от дрехата на Света Богородица

НИКОЛАЙ СПАСОВ

ТРУД, Пловдив

Малка частица от честната риза на Пресвета Богородица се пази в Бачковската света обител. Тя е вградена в умален формат и поставена в рамка, за да бъде непокътната. Светинята е дарение от Грузинската църква. Скъпият дар е донесен от Тбилиси през август 2016 година за честванията на 1100-годишнината от успението на свети Йоан Рилски от епископ Герасим Шарашенидзе, който отговаря за външните работи на Грузинската православна църква. Именно в неговата епархия се пази цялата одежда на Божията майка. Денят, в който й се отдава почит, е 2 юли. На този ден тази година за първи път светинята бе изложена в манастирския храм “Успение Богородично” в Бачковския манастир за всеобщо поклонение на миряните, просещи застъпничеството на Божията Майка, чрез дрехата, носена лично от нея. Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон заяви, че светинята с частицата от честната риза на Пресвета Богородица ще бъде изложена за поклонение и на празника Успение Богородично на 15 август.

Особен център на манастирския духовен живот в Пловдивския регион остава поклонението и почитта към Бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица.

Миряните в Пловдив и региона пълнят всеки божи ден и митрополитския храм “Света Великомъченица Марина”, за да се поклонят и отправят молитва към Бог пред част от покрова и ризата на Света Богородица и пред чудотворната икона на Света Богородица Всецарица, за която се твърди, че лекува и най-коварните човешки болести начело с рака. Те бяха донесени в града под тепетата в навечерието на храмовия празник на 17 юли.

Голямата базилика в Плиска - свещена за християнски ритуали

ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА

ТРУД, ШУМЕН

Голямата базилика в първата българска столица Плиска е сред най-предпочитаните места у нас за приемане на свето кръщение. Мястото, където са покръстени българите преди 1 152 г. е свещено и най-подходящо малките деца да тръгнат по светъл път, коментират свещеници. Християнските ритуали масови за няколко деца или поединично продължават, макар и под открито небе, макар и без да има специално обособено помещение. В църквата е имало баптистерий. Той е сред планираните за изграждане през тази година. Както “Труд” писа, правителството отпусна 800 000 лв. тази година, и Голямата базилика в момента се надгражда камък по камък. При кръщенетата ще бъде използвана и водата от открития свещен кладенец в базиликата. Живителната струя ще се пречиства от сребърни решетки.

По стари изчисления ще са нужни общо 7 млн. лв. за пълното завършване на храма. Има идея да бъде изграден и манастира край Голямата базилика, също да се повдигне и крепостната стена. Въпросът беше дискутиран на място от директорът на НИМ проф.Божидар Димитров с министрите на туризма Николина Ангелкова и на културата Боил Банов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България